2024. március 19. - József, Bánk

A Sztárportéban Biga

Kerülhetünk-e annyira kiszolgáltatott helyzetbe, hogy hajléktalanná váljunk? Miért ne legyen többé tabutéma a hajléktalanság? Furcsa módon ezt nem egy segítő szervezet vezetőjétől, hanem egy ismert zenésztől, Heincz Gábor Bigától tudtuk meg, pedig csak az új lemezéről kérdezte a Sztárportré műsorban Molnár Szabolcs műsorvezető.
2017. november 21. kedd 07:03 - HírExtra
 
A téma egy dallal kapcsolatban merült fel, amit már a videómegosztókon megtalálhatunk. Ha valaki esetleg nem ismerné Bigát, ideje bepótolni! Zenei pályája ugyanis sokkal nagyobb múltú, mint gondolnánk. Évekig járta a világot, és zenélt több fajta produkció keretében, de idehaza is sokat letett már az asztalra, számos hazai előadó lemezén, zenekarában közreműködött.

Énekesként a 2005-ös Megasztárban tűnt fel először, majd 2012-ben az Eurovíziós dalverseny hazai válogatóján a "Learning to let go" című dalával mutatkozott be a nagyközönségnek. A fesztivál Bakuban rendezett döntőjére ugyan a Compact Disco utazhatott, de Biga dala az év legjátszottabb rádióslágerévé vált, és ezzel egycsapásra ismert előadóvá vált hazánkban. 2013-ban már jól ismert zenészként tért vissza a képernyőre, és persze újabb dalai kerültek a rádiókba. Idén, év elején Biga úgy döntött, hogy zenekart alapít, és májusban már be is mutatta a Gátlás sztriptíz című albumát.






Elmondása szerint mindig foglalkoztatta az, hogy egyszer saját dalokat írjon és adjon elő, csak valahogy korábban nem volt fókuszban ez a dolog. A háttérzenészi létből a 2012-es Eurovíziós műsor lökte ki az előadói státuszba, és megízlelve a sikert, az ambíciója is határozottabb lett. Új dalai közül a Halhatatlan blues, saját zenei pályájának is új fejezete.

De mi köze egy popdalnak a hajléktalanokhoz? Egyszerűen az, hogy ez régóta foglalkoztatja Gábort. Elmondása szerint szinte minden piros lámpánál ad pénzt hajléktalanoknak, valamikor jól el is beszélget velük. Ezt a témát a Punnany Massifból ismert Wolfie barátjának is megemlítette, aztán megszületett az ötlet, és persze egy dal, a Halhatatlan Blues. "Arra gondoltunk, hogy lehet ez a dal egy szikra, vagy egy elültetett kis palánta, hogy elkezdjünk róla beszélni, és ne legyen ez tabutéma. Inkább kezdjünk arról beszélni, hogy hogyan tudnánk ezt közösen megoldani."

A kész mű furcsa humorral kacsint vissza a popdalok "élj a mának" tematikájára:
"Nekem volt nagy házam,
Éltünk a mában
Amíg a rongyot ráztam
Az életem lenulláztam..."

Az interjúból az is kiderült, hogy a dal kapcsán Biga és Wolfie egy segítő szervezettel, a Budapest Bike Maffiával is kapcsolatba került, részt vettek ételosztáson, megismerkedtek rászorulókkal.

A Sztárportré műsorban a hajléktalansággal kapcsolatban a zenész felvetett olyan gondolatokat is, hogy hol lehetnek az ember életében olyan pontok, amelyek mentén esetleg ilyen nagyot eshet valaki - bárki. A Budapest Bike Maffiától lehet segítséget kérni!

A beszélgetésben szó esik még a karrierről, egészségről, szövegírói trükkökről és Heincz Gábor Biga személyét is mélyebben megismerhetjük.

(sztarportre.hu)
 
Forrás: madeinmedia
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását