2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ez történt az Országgyűlésben

Több, kedden elfogadni tervezett javaslat bizottsági jelentéseinek vitáit követően napirend utáni felszólalásokkal ért véget az Országgyűlés hétfői ülése a késő esti órákban.
2017. november 14. kedd 08:01 - HírExtra
Bizottsági jelentések

A Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvényjavaslathoz érkezett jelentések vitájában Ikotity István LMP-s képviselő azt mondta, hogy a szervezet működése, létezése nem segíti a kulturális szereplők közti párbeszédet. Hozzátette: az akadémia kivételezett helyzetét, kiváltságait meg kell szüntetni.
Az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos törvénymódosítás vitájában Gúr Nándor (MSZP) azt kérdezte az előterjesztőtől, hogy a szakképzést igénylő munkákban a napi adómentes jövedelem összege ugyanolyan mértékben emelkedik-e, mint a szakképesítést nem igénylő szakmánál. Ez az információ ugyanis elmondása szerint nem olvasható ki a javaslatból.

Az adózás rendjéről szóló javaslat vitájában Ikotity István arra hívta fel a figyelmet, hogy álláspontja szerint egy diszkriminációs rendelkezést is tartalmaz a javaslat, mivel alkotmánysértő módon különbséget tesz tulajdoni formák között.

Gúr Nándor szerint a javaslattal egy törvényi szinten szabályozott jogintézményt akarnak alacsonyabb szintű jogszabályokba "kiszervezi", és ez "nem helyes út". A képviselő ugyanezt az érvet hangoztatta egyedüli felszólalókánt az adóigazgatási rendtartással kapcsolatos vitában is.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvénymódosító javaslat vitájában Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár emlékeztetett, az előterjesztés adókedvezmények formájában közvetett támogatást biztosít a közép-magyarországi régióban működő kis- és középvállalkozásoknak.

Az ellenzéki oldalról felszólaló képviselők ugyanakkor nem értettek egyet ezzel. Ikotity István (LMP) és Gúr Nándor (MSZP) is azt mondta ugyanis, hogy a változtatás nem a kis magyar cégeknek, hanem a nagy multinacionális vállalatoknak kedvez.

A sportolókat érintő törvénymódosító javaslat bizottsági jelentésének vitájában Szilágyi György (Jobbik) és Gúr Nándor is úgy foglalt állást, hogy a labdarúgók helyett a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők, például az egészségügyben dolgozók terheit kellene csökkenteni.
Az indítvány előterjesztő Tiba István (Fidesz) zárszavában kijelentette, a javaslat nemcsak a labdarúgókat, hanem valamennyi hivatásos sportolót támogatja, amit büszkén vállalnak.

Napirend után


A napirendi pontok tárgyalását követően Bodó Sándor (Fidesz) a hajdúszoboszlói térség turisztikai fejlesztési terveit ismertette.

A Jobbik padsoraiból Ander Balázs arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedek kormányai "cselédsorba" taszították a munkavállalókat azzal, hogy "futószalagon szállították a pénzt" a multinacionális vállalatoknak. Frakciótársa, Lukács László György a Nagy-Kunság egészségügyi problémáiról és az ott élők rossz életkilátásairól szólt, míg a szintén jobbikos Farkas Gergely a magyarországi IT-szektor megújítását sürgette.

A szintén napirend után szót kérő Ikotity István (LMP) a hétvégi vidéki betegszállítás megoldatlanságára hívta fel a figyelmet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását