2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jó éve volt a belföldi turizmusnak

Bővüléssel zárta a szezont a belföldi turizmus: a Szallas.hu legfrissebb elemzése szerint 8,1 százalékos volt a növekedés tavaly nyárhoz képest.
2017. október 26. csütörtök 10:51 - HírExtra
 Továbbra is az 1-2 éjszakás foglalások a legnépszerűbbek, az átlagos foglalási érték 4,5 százalékkal 54 205 forintra nőtt. Gyakrabban fizettünk SZÉP-kártyával, és Siófok népszerűsége a nyaralók körében továbbra is megdönthetetlennek tűnik.

Újabb bővüléssel zárt a hazai turizmus a harmadik negyedévben: 8,1 százalékos volt a növekedés tavalyhoz képest – derült ki a Szallas.hu legfrissebb elemzéséből. A rövid vakáció volt a legnépszerűbb az idei szezonban is, az 1-2 éjszakás foglalások együttesen az összes foglalás több mint felét tették ki. „Már tavaly elkezdődött ez a tendencia, hogy inkább rövidebb ideig, de gyakrabban nyaralunk, ez idén tovább erősödött” – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

Az átlagos foglalási érték 54 205 forint volt, az üdülések közel kétharmada 50 000 forint alatti értéket képviselt. „Akadtak azért szélsőségek is: a legolcsóbb foglalás 1 886 forintra szólt, míg a legdrágább 3,5 millió forintot kóstált” – ismertette a részleteket Szigetvári József. A szálláshely kategóriák között továbbra is verhetetlennek tűnik az apartman-panzió-vendégház hármas, a nyaralások közel kétharmada szólt ide. A befutó idén is az apartman, a foglalások 25 százaléka erre vonatkozott. Második legkeresettebb kategóriának a vendégház bizonyult (20,47%), ezt követte a panzió (16,53%). Ezzel együtt a 4 és 5 csillagos szállodák is növelték részesedésüket.

Többször használtuk idén nyáron a SZÉP-kártyát, közel 20 százalékkal gyakrabban fizettünk vele: tíz vendégből kettő így rendezte a számlát. A kártyahasználat átlagértéke is jelentősen emelkedett, a tavalyinál több mint 30 százalékkal magasabb, 81 066 forint volt.

A Szallas.hu adataiból az is jól látszik, hogy megnövekedett a mobilos felhasználók aránya: 2012-ben még alig 5 százalék volt, tavaly már a foglalások harmada érkezett mobilról, idén viszont minden második vendég okostelefonjáról intézte a szállás kiválasztását.

Siófok, Budapest és Hajdúszoboszló vonzereje töretlen


A top települések élmezőnyében nem történt trónfosztás: idén is Siófok, Budapest és Hajdúszoboszló volt a nyár slágere. A lista többi szereplője is ismerős már, egyedül Zamárdi férkőzött fel új belépőként a tízes listára, s ezzel Balatonlellét szorította le onnan. Megyék szerinti bontásban Somogy, Veszprém, Zala, Heves, Pest és Hajdú-Bihar szakították a legnagyobbat, a foglalások közel kétharmada szólt hozzájuk. A legtelítettebb nap augusztus 7-re esett. Aki pedig külföldi úti célt választott, jellemzően Horvátország, Lengyelország vagy Románia felé indult nyaralni a Szallas.hu adatai szerint. Horvátországba 27 százalékkal nőtt a foglalások száma az előző szezonhoz képest.

Ősszel a gőzölgő fürdővárosokat rohamozzuk meg


Az ősz beköszöntével azonban megváltoztatjuk az útirányt, a Szallas.hu előfoglalási adataiból jól látszik, hogy inkább a fürdővárosokba vonulunk vissza feltöltődni. Budapest mellett Eger, Hajdúszoboszló, Gyula, Hévíz és Miskolctapolca is felkészülhetnek a megnövekedett vendégforgalomra a Szallas.hu adatai szerint.


A 10 legnépszerűbb hazai település a harmadik negyedévben
(Zárójelben a tavalyi év azonos időszakának helyezései.)


1. Siófok (1.)
2. Budapest (2.)
3. Hajdúszoboszló (3.)
4. Eger (4.)
5. Balatonfüred (5.)
6. Gyula (6.)
7. Szeged (8.)
8. Zalakaros (10.)
9. Hévíz (9.)
10. Zamárdi (-)


A 10 legnépszerűbb külföldi település a harmadik negyedévben


1. Vir
2. Zakopane
3. Szováta
4. Crikvenica
5. Zadar
6. Krakkó
7. Medulin
8. Torockó
9. Rab
10. Bibinje


A 10 legnépszerűbb település Horvátországban


1. Vir
2. Crikvenica
3. Zadar
4. Medulin
5. Rab
6. Bibinje
7. Pula
8. Trogir
9. Starigrad
10. Rovinj


A 10 legnépszerűbb hazai település az őszi előfoglalások szerint

1. Budapest
2. Eger
3. Hajdúszoboszló
4. Gyula
5. Hévíz
6. Miskolctapolca
7. Pécs
8. Zalakaros
9. Szeged
10. Sopron
Forrás: Sakkom
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását