2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Dél-Korea gazdasága megsínylené a háborút

Még egy viszonylag rövid katonai konfliktus is súlyos károkat okozna a dél-koreai gazdaságnak, tekintettel arra, hogy a reálgazdasági aktivitás fő erőcentrumai az észak-koreai határ közvetlen közelében összpontosulnak - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett átfogó helyzetértékelésében.
2017. szeptember 8. péntek 09:17 - HírExtra
 

A nemzetközi hitelminősítő kiemeli, hogy a dél-koreai főváros, Szöul és tágabb környezete - amely szinte az észak-koreai határon fekszik - a dél-koreai hazai össztermék (GDP) 52 százalékát termeli meg, és a dél-korai lakosságnak csaknem a fele ebben a térségben él.

A Moody's szerint a fizikai termelési infrastruktúrában okozott potenciális károk mellett valószínűleg tőkekivonást is eredményezne, ha a jelenlegi válság katonai konfliktussá fajulna, bár a tartalékok nagyon nagyok. A ház adatai szerint az augusztusi állapot alapján Dél-Korea hivatalos bruttó devizatartaléka 375 milliárd dollár, és a külföldi portfolió-befektetők 2016 december óta folyamatosan a dél-koreai részvények és kötvények nettó vásárlói.

A Moody's kimutatása szerint júliusban a nem rezidens portfolió-befektetők kezén rekordértékű, 636 milliárd dollárnyi dél-koreai részvény- és kötvényállomány volt; ez az idei évre várt dél-koreai GDP-érték 43 százaléka.

Ebben a helyzetben a hitelminősítő forgatókönyvei szerint még egy időben és kiterjedésében korlátozott katonai eszkalációnak is komoly gazdasági hatása lenne, a hazai össztermék reálnövekedési üteme - elsősorban a fizikai infrastruktúrában és a termelési kapacitásokban okozott pusztítás miatt - legalább egy vagy két negyedévre érdemben lelassulna, a kereskedelmi forgalomban és a termelési láncolatokban legalábbis átmeneti fennakadások keletkeznének, és az inflációs nyomás ezzel járó növekedése a fogyasztási kiadásokat is megterhelné.

A Moody's elemzése szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy egy korlátozott katonai konfliktus hosszabb távra károsítaná a dél-koreai gazdaság egészének versenyképességét, és a későbbi helyreállítási munkák hajtóerőt adnának a növekedésnek.

A dél-koreai kormány költségvetési és adóssághelyzete nagyon erőteljes, és ez mozgásteret nyújt valamelyes költségvetési ösztönzéshez az esetleges katonai konfliktus hatásainak enyhítésére - áll a hitelminősítő csütörtöki tanulmányában.

A ház másik forgatókönyve az elhúzódó, térben is kiterjedtebb koreai háború. Az elemzés szerint ez nagy valószínűséggel már hosszú távú és súlyos károkat okozna a dél-koreai gazdaság versenyképességében is, mivel számos termelővállalat úgy dönthetne, hogy kivonul az országból, és ez lehetetlenné tenné a gyors gazdasági kilábalást.

A dél-koreai befektetési eszközöket terhelő kockázati felárak megugranának, és a konfliktus lezárása után is magas szinten maradnának, gyengítve a dél-koreai államadósság-helyzet fenntarthatóságát.

E forgatókönyv esetére a Moody's kilátásba helyezte, hogy egyszerre több fokozattal is leminősítheti Dél-Korea jelenlegi elsőrendű, stabil kilátású "Aa2" szintű államadós-besorolását.

A szuverén dél-koreai adósosztályzat a Moody's módszertana alapján mindössze két fokozattal marad el a lehetséges legjobb, "Aaa" besorolástól.

Észak-Koreára a hitelminősítő nem tart érvényben államadós-osztályzatot.

A piaci aggodalmakat most már a dél-koreai államadós-kockázati mérőszámok is jelzik.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, az IHS Markit csütörtöki kimutatása szerint a dél-koreai államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama jelenleg 71 bázispont felett jár.

Ez egyetlen kereskedési héten belül tíz bázispontos, egyetlen kereskedési napon belül csaknem négy bázispontos - 5,7 százalékos - emelkedés, és azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű dél-koreai államkötvény csődbiztosítási díja valamivel 71 ezer dollár felett mozog a piacon az irányadó ötéves lejáratra.

Ez a CDS-középárfolyam most már gyengébb, mint például a Fülöp-szigeteké, amelynek CDS-tranzakciói az IHS Markit csütörtöki kimutatása szerint 64 bázispont környékén járnak. Mindenekelőtt azonban a dél-koreai szuverén CDS-kontraktusok csaknem 6 százalékos napi drágulása a kirívó a fejlett ipari gazdaságok körében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását