2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Diszkriminált élelmiszerek az EU-ban

Az Európai Unió országainak szakminiszterei már elismerik, hogy létezik az élelmiszerek kettős minőségének problémája - jelentette ki Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszter a cseh hírtelevíziónak (CT24) hétfőn este Brüsszelben.
2017. július 18. kedd 14:01 - HírExtra
 
Marian Jurecka hétfőn az uniós mezőgazdasági és halászati tanács ülésén ismertette kollégáival annak az összehasonlító vizsgálatnak az eredményeit, amelyet az általa vezetett tárca készíttetett öt - Ausztria, Csehország, Magyarország, Németország, Szlovákia - uniós országban. A vizsgálat megerősítette, hogy más az azonos márkájú és csomagolású élelmiszerek minősége Nyugaton és Keleten.

A problémára a visegrádi csoport országai már korábban felhívták az Európai Bizottság figyelmét. A V4-ek ezt diszkriminációnak minősítették. "Elfogadhatatlan, hogy a vásárló az egyik országban rosszabb minőségű árut kapjon, mint a másikban, miközben a termékek csomagolása egyforma" - jelentette ki Jurecka.

Leszögezte: az uniós szakminiszterek most másképpen reagáltak, mint márciusban, amikor a téma szóba került.

"Most egyetlen miniszter sem érvelt úgy, hogy ez nem probléma, és ezt a piacra kell hagyni, hogy megoldja. Érezhető volt a megoldást kereső igyekezet, s ez nagy pozitív előrelépés" - vélekedett a cseh agrárminiszter.

Kifejtette: kollégáinak elmondta, hogy az ügyet nem az egyes országoknak, hanem az egész EU-nak közösen kell megoldania. "Felszólítottam az Európai Bizottságot, hogy hozzon megfelelő intézkedéseket" - tette hozzá.

Vera Jourová, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős cseh biztosa azt mondta, hogy a hétfői tanácskozáson az eltérő élelmiszerminőség létezésének problémáját senki sem utasította el, senki sem tagadta. Jourová hangsúlyozta: közvetlenül az érintett gyártókkal és forgalmazókkal kíván tárgyalni a kérdés mielőbbi megoldásáról. Ugyanakkor az eddigieknél jobban kívánja tájékoztatni a tagállamok közvéleményét is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását