2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Migráció: a hozzáállás a döntő

A Migrációkutató Intézet vezetője szerint amíg nem változik a "filozófia", a hozzáállás, addig a 21. századi migrációs folyamatokat nem lehet kezelni.
2017. július 11. kedd 15:10 - HírExtra
 
Orbán Balázs az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában azt mondta: a balkáni útvonal lezárás óta a mediterrán, Olaszországba tartó útvonal a legnépszerűbb. A szakértő Olaszország helyzetét egy ostromlott várhoz hasonlította, kiemelve, korábban a migránsok inkább csak átvonultak itt, mostanra sokak - különösen az afrikai országokból indulók - számára célország lett Itália.

A kutató szerint a partok lezárása, kevesebb mentőhajó járőrözése inkább tüneti kezelésnek felel meg, és újabb emberéleteket követelhet. Orbán Balázs szerint amíg nem változik meg a "filozófia", amely szerint azokat is beengedik, akik a szabályokat figyelmen kívül hagyva érkeznek az Európai Unió területére, addig az embercsempész-hálózatok és az ngo-k közreműködésével újratermelődik a migráció.

Orbán Balázs azt mondta: az Európai Unió migrációs politikájának két iránya van. Az, ahogy a már az unió területén lévő migránsokat kezelik, például a kvótarendszer ötletével, a szakértő szerint kudarcos. A másik irány, amelyet a német vezetők is kezdenek felismerni, hogy "kifelé" kellene koncentrálni. Erről szól az EU-török megállapodás is, és már több afrikai országgal is kötött megállapodást az Európai Bizottság - magyarázta.

A kutató szerint ugyanakkor ezek is nagyon lassú intézkedések. El kellene fogadni azt a "filozófiát" - amelyet a kelet-közép-európai országok, köztük Magyarország is képvisel -, hogy az unió területén kívüli intézkedésekkel kell kezelni a migrációs problémát - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását