2024. március 19. - József, Bánk

Megint egy nagy ígéret

Magyarország 2022-ig szintet lép a gyorsforgalmi úthálózat kiépítettsége terén és felzárkózik az európai országok középmezőnyébe - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az M25-ös autóút alapkőletételén szerdán, Andornaktálya határában.
2017. június 29. csütörtök 07:43 - HírExtra


Homolya Róbert a több mint nettó 21 milliárd forintból megvalósuló beruházás-sorozat jelentőségét méltatva kiemelte, a projekt közvetlen gyorsforgalmi útkapcsolatot teremt a főváros, valamint Eger és térsége között, amely a gyorsabb és biztonságosabb közlekedés mellett új lendületet ad a térség turizmus- és gazdaságfejlesztésének.

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány közlekedésfejlesztési terve valamennyi megyeszékhelyet bekapcsolja a gyorsforgalmi úthálózatba. Ennek érdekében két éve 2500 milliárd forintos programot indított, amelynek köszönhetően 2022-ig 900 kilométer új gyorsforgalmi út épül. A költség 50-55 százalékot meghaladó részét a magyar költségvetés állja - mondta.

Szólt arról is, hogy elindult az egri intermodális csomópont tervezése. Hozzátette, hogy a kormány idén mintegy 100 milliárd forintos programot indított az alacsonyabb rendű úthálózat felújítására. Idén és jövőre csaknem 1000 kilométernyi szakaszt korszerűsítenek uniós források bevonásával országszerte. Heves megyében 5-6 milliárd forintból mintegy 55-60 kilométer út újul meg.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, a térség országgyűlési képviselője az eseményen arról beszélt, hogy az M25-ös autóút egy hosszú ideje várt beruházás, ezért hatalmas előrelépés, hogy az alapkő letételével immár megállíthatatlanul halad.

Habis László, Eger polgármestere szerint a Modern Városok Program részeként megvalósuló beruházás felértékeli a megyeszékhelyt gazdasági és turisztikai szempontból.

Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgatója rámutatott: ez az elmúlt 20 év legnagyobb útfejlesztése Heves megyében, elkészültével negyed órával csökken az út Eger és Budapest között közlekedők számára, miközben csökken a közeli települések környezeti terhelése is.

Jelezte: a tervek szerint 2018 őszéig elkészül az M25-ös autóút közel 4 kilométeres északi üteme, a 252-es számú főút rekonstrukciója, valamint a 2502-es számú út andornaktályai elkerülőjén a meglévő szakasz felújítása és további 3 kilométer új nyomvonal kialakítása. Az összesen nettó 21 milliárd forintot meghaladó költségvetésű beruházás során 6 szervizút, egy-egy aluljáró és különszintű csomópont, két-két új híd és körforgalmú csomópont, valamint 785 méter hosszon zajvédő fal épül, továbbá egy hektárnál nagyobb területen erdőt is telepítenek a kivitelezők.

A projekt harmadik üteme az autóút déli, 15 kilométeres szakasza várhatóan 2018 elején indulhat és az előzetes kalkulációk alapján 2020 közepére készül el - közölte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását