2024. március 19. - József, Bánk

Sissi és a magyarok - kiállítás

Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, Sisi magyarokhoz fűződő kapcsolatát mutatja be egy, a bécsi Hofburgban pénteken nyílt kiállítás, amely az Osztrák-Magyar Monarchia alapításának, valamint Ferenc József és Erzsébet koronázásának 150. évfordulója alkalmából rendeznek.
2017. június 23. péntek 14:38 - HírExtra
 

Az Erzsébet - Sisi és a magyarok elnevezésű időszaki tárlat Erzsébet magyarok iránti szeretetét és a királyi pár Magyarországhoz fűződő kapcsolatát, éveit mutatja be.

A kiállítás kurátorának, Olivia Lichtscheidlnek ismertetése szerint a királyné magyarok iránti szimpátiáját az is mutatta, hogy magyar szolgálókkal vette magát körül. Olivia Lichtscheidl szerint Erzsébet élete utolsó éveiben az általa kedvelt emberekkel csak magyarul beszélt. A tárlaton először mutatnak be a királyné kézírásával magyar nyelven írt levelet, amelyben egy ebédmeghívást mond le.

A Szent Korona egy reprodukciója is látható, hiszen az eredetivel koronázták meg 1867-ben Ferenc Józsefet a budapesti Mátyás-templomban. Megtekinthető továbbá annak a lipicai lónak a patkója, amellyel Ferenc József a koronázási dombra ugratott fel.

Látható egy fotóalbum, amely a koronázás előtti hat hónapban rögzített felvételeket tartalmaz, valamint Erzsébetet mutatja be a magyar koronázási ruhában. Kiállítanak továbbá litográfiákat, amelyeken Erzsébet magyar viseletben magyar fejdísszel, és a gödöllői kastélyparkban a császári párt gyermekeikkel ábrázolják. A gödöllői épületet és a parkot koronázási ajándékként bocsátották a pár rendelkezésére. Bemutatják továbbá a Gödöllőn használt porcelán teáskészletet is.

A tárlat a Hofburg Audienzwartesaal (a kihallgatási váróterem) elnevezésű helységében tekinthető meg január 7-ig.

A kurátor, Olivia Lichtscheidl szeptember 8-án, október 6-án, november 3-án és december elsején délután külön vezetést tart, amelyre előre kell jelentkezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását