2024. március 19. - József, Bánk

Börtönbe dugják a városkezelő fejét

Nyolcvanmilliós hűtlen kezelés miatt ítélte első fokon, nem jogerősen négy év letöltendő börtönre a nyíregyházi önkormányzati tulajdonban lévő városüzemeltető és vagyonkezelő ügyvezetőjét a Nyíregyházi Járásbíróság szerdán - közölte a Nyíregyházi Törvényszék. Az önkormányzat tájékoztatása szerint az ügyvezető azonnal lemondott.
2017. június 22. csütörtök 07:58 - HírExtra
 

A NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. honlapján olvasható, hogy 2011-ben jött létre, tulajdonosa a nyíregyházi önkormányzat.

A járásbíróság elsőfokú ítéletéről szóló közlemény szerint az elsőrendű vádlott, a városüzemeltető kft. ügyvezetője útfelújítási munkálatokat végeztetett megállapodásban rögzített óradíjért több vállalkozóval. Később azonban egyes vállalkozók részére olyan kifizetéseket biztosított, amelyek messze meghaladták a már évek óta alkalmazott díjakat. Az elsőrendű vádlott rövid időközönként olyan intézkedéseket tett, melyek egyes üzleti partnerek részére indokolatlan előnnyel jártak, ugyanakkor a kft. vagyonát indokolatlanul csökkentették.

Az elsőfokú bíróság megállapította azt is, hogy 2012 őszén az elsőrendű vádlott, mint ügyvezető, el nem végzett földút stabilizálási munkákért fizetett ki díjat a harmadrendű vádlottnak, egy egyéni vállalkozónak, illetve az ő cégének. Ezeket a munkákat azonban már el sem végezték, ám erről másodrendű vádlott valótlan tartalmú teljesítési igazolásokat állított ki, és ennek alapján harmadrendű vádlott valótlan tartalmú számlákat nyújtott be.

A városüzemeltető kft.-nek a vádlottak tevékenysége nyomán összesen több mint 82 millió forintos vagyoni hátránya keletkezett.

A járásbíróság által megállapított tényállás hűtlen kezelést, gazdasági csalást és hamis magánokirat felhasználását tartalmazta.

A járásbíróság B. P.-t, a kft. ügyvezetőjét 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá 5 évre eltiltotta attól is, hogy gazdasági társaságokban vezető tisztségviselő pozícióját töltse be. D. P. másodrendű és N. J. harmadrendű vádlottakat egyenként 3-3 év börtönre és 3-3 év közügyektől eltiltásra ítélte az elsőfokú bíróság, továbbá a Nev-Út Kft-t, mint önálló jogi személyt 15 millió forint pénzbírsággal sújtotta.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik felmentésért, a Nev-Út Kft. képviselője a szankció mellőzéséért fellebbezett.

A nyíregyházi önkormányzat szóvivőjének közleménye szerint az ügyvezető az ítélet kihirdetését követően azonnal benyújtotta lemondását, melyet a város polgármestere elfogadott. A közlemény kitér arra is, hogy "mivel az ítélet nem jogerős, az érintetteket az ártatlanság vélelme továbbra is megilleti". Az új ügyvezető kinevezéséről a város polgármestere gondoskodik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását