2024. március 19. - József, Bánk

Katinka a nemzetközi szövetségben harcol

Hosszú Katinka nyílt levélben kérte az úszókat, hogy közösen lépjenek fel a nemzetközi szövetségben (FINA) szerinte uralkodó káosz ellen.
2017. június 21. szerda 12:43 - HírExtra
 
A háromszoros olimpiai bajnok sportoló a közösségi oldalán tette közé szerda reggel írását, amelyben elsősorban azt nehezményezi, hogy a FINA úgy dönt szabályváltozásokról, hogy nem kérdezi meg előtte a versenyzőket, sőt olyan újításokat vezet be, amelyekkel korlátozza legjobbjait. Hosszú szerint a világkupákat érintő módosítások hosszú távon megfojtják azt a versenysorozatot, amely néhány év alatt a sportág legfontosabb szériája lehetne.

A FINA május végén jelentette be a vk-kat érintő módosításokat, amelyek egyik legfontosabb eleme, hogy egy versenyző egy viadalon legfeljebb négy egyéni számban indulhat. Korábban előfordult, hogy Hosszú - az elmúlt öt év összetett győztese - egy állomáson tíz vagy még több számban is résztvevő volt.

"Mindenki azt gondolja, hogy az új szabályok Hosszú Katinka ellen születtek. Ez részben igaz, hiszen becsaptak" - olvasható a levélben.

Az ötszörös világbajnok magyar úszó azt is megjegyzi, hogy a szövetség olyan előnyöket is ad neki, amelyekből ő nem kér. Mert nem akar például selejtező nélkül döntőzni a világkupa-állomásokon. Szerinte ugyanis kifejezetten káros, hogy az előző világversenyek érmesei automatikusan szerepelhetnek majd a finálékban, mert így a fiataloknak esélyük sincs bizonyítani a nagyok ellen, és éveket kell várniuk, amíg "kikopnak" előlük.

Szintén hibának tartja, hogy nem minden számot rendeznének majd meg minden versenyen, ami azt eredményezheti, hogy például egy német sztárúszó nem indulhat Berlinben, mert az ő száma ott nem lesz a programban.

Hosszú úgy véli, ezekkel mind ártanak a versenyzőknek, a viadalok szervezőinek és a sportágnak, ő ezeket nem hajlandó támogatni.

"Melyik az a sportág, amelynek a vezetése ráragasztja az innovatív jelzőt egy szabályrendszerre, amellyel legismertebb arcainak szereplését korlátozza?" - tette fel a kérdést Hosszú, aki szerint mindez olyan, mintha az NBA-ben hoznának egy szabályt, hogy LeBron James jövőre semmiképpen ne szerepelhessen sorozatban nyolcadszor a nagydöntőben vagy a teniszezőknél Rafael Nadalt és Roger Federert arra figyelmeztetnék, hogy az ő idejük már lejárt.

Hosszú Katinka úgy véli, a szabályváltozásokkal a FINA-nak az a célja, hogy a világkupával szemben megőrizzék a szövetség vezetőinek fontos világ- és Európa-bajnokság státuszát, egyúttal értetlenségét fejezi ki, "miért nem részesülnek a versenyzők a sportág legjövedelmezőbb eseményeiből?" Ehhez pedig az úszók fő pénzkereseti és kitörési lehetőségének számító vk-t lerombolja a szövetség, amelynek elöljárói tudják, hogy elveszíthetik hatalmukat, ha "néhány versenyzőjük túlnő rajtuk" - fogalmazott.

"Hiszem, hogy az úszósport igenis profi szintre emelhető, de ehhez a +mindenki legyen egyenlő, de az egyenlők között legyenek egyenlőbbek+ múlt századi gondolkodásmódjával szakítanunk kell! A FINA vezetői már döntöttek: nem hajlandóak egyenrangú tárgyalópartnerként kezelni minket, a versenyzőket, sőt olyan szabályokat hoznak, amelyekkel szándékosan korlátozzák a lehetőségeinket" - írta Hosszú azt hangsúlyozva, hogy a FINA vezetői a sportág és a versenyzők érdekei helyett kizárólag saját üzleti érdekeiket tartják szem előtt, s ma is úgy működtetik a sportágat, mint 1989-ben.

Hosszú kiemelte, 28 évesen már kevesebb van előtte a pályafutásából, mint mögötte, így "homokba dughatná a fejét", de ő nem saját maga miatt írta ezeket a sorokat, hanem a mostani fiatal úszókért.
Az Iron Ladynek becézett sportoló nem érti, miért nem tudhatják az úszók, hogy például a világbajnokságok televíziós bevételei mekkorák, ebből mekkora a FINA haszna és miért nem részesülnek ebből a sportolók.

"Nem túlzás kijelenteni, hogy a FINA-ban káosz uralkodik. Átláthatatlan pénzügyek, ötletszerűen módosított szabályok, jövőkép nélküli vezetők. Elsőre talán ijesztőnek tűnik, de eljött az idő, hogy mi, versenyzők, tegyünk az úszás jövőjéért!" - jelentette ki Hosszú Katinka, aki szerint az, hogy az NBA bevételeinek 51 százalékát fordítják a kosarasok fizetéseire, valamint például a teniszezőknél működő profi és jövedelmező modell annak köszönhető, hogy az adott sportágak játékosai, versenyzői összefogtak és közösen léptek fel a saját érdekükben.

"A lehetőség adott. Hogy elszánjuk-e magunkat, csak rajtunk múlik. Szerencsére a feladatunk ugyanaz, mint bármelyik úszódöntőn, amikor meghalljuk a rajtjelet: egyszerre elindulni. Csak most nem egymás ellen, hanem egymásért" - zárul a nyílt levél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását