2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kamarás Iván meglepte a hölgyeket

Rejtett kamerás technikával forgatott kisfilmmel hívja fel a figyelmet a Mályvavirág Alapítvány a petefészekrákkal kapcsolatos ismeretek és tünetek felismerésének fontosságára. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért a petefészekrák felel, évente mintegy 140 ezer nő halálát okozza világszerte.
2017. május 9. kedd 11:45 - HírExtra
 
Az Allee Bevásárlóközpontban a petefészekrák világnapján tartott sajtótájékoztatón mutatták be azt a Megnézed magad, megnézeted magad? című, rejtett kamerás technikával készített kisfilmet, melynek főszereplőjeként Kamarás Iván különleges módon, egy digitális interaktív varázstükörben élőben megjelenve, ruhapróba közben lepett meg mit sem sejtő hölgyeket, hogy felhívja figyelmüket a petefészekrák korai felismerésének fontosságára.

A Sugarbirds divatmárka üzletébe betérő gyanútlan hölgyek nyilván úgy gondolták, hogy a következő percek a tavaszi ruhatáruk következő darabjának kiválasztásával fognak telni. Azonban az üzletben elhelyezett tükörhöz lépve hirtelen Kamarás Iván hangja szólította meg őket.

Az első meglepetést megdöbbenés követte, mikor a szerkezettel élőben összekapcsolt színművész képe meg is jelent a tükörben. Egy rövid, de annál kedvesebb bóközönt követően Iván arról kezdett beszélni, hogy még ez a tükör sem képes mindent megmutatni, ezért arra kérte hölgyeket, hogy ha legközelebb ellátogatnak nőgyógyászukhoz, nézessék meg petefészküket is.

Ezen a ponton nyilván a hölgyek is azt gondolták, hogy ennél nagyobb meglepetés már nem érheti őket, ám ekkor megjelent mellettük Kamarás Iván teljes valójában, és egy kézzel hajtogatott mályvavirágot adott át nekik. És, hogy hatásos volt-e a figyelemfelkeltés? A filmben szereplő nők arca mindent elárul.

A világon évente közel negyedmillió nő betegszik meg petefészekrákban, egyes kutatások szerint 70 nő közül egynél kialakul ez a betegség élete során. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért a petefészekrák felel. Ez a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta, mely nagyjából 140 000 nő halálát okozza évente. Mivel a petefészekrák korai jelei alig észrevehetők és nem feltűnők, gyakori a téves diagnózis vagy a késői felismerés.

A daganatos statisztikák szerint petefészekrák esetén az ötéves túlélésre a betegek mindössze 45 százalékának van esélye, míg emlőráknál ugyanez a szám 89 százalékra tehető. Ezért ennél a betegségtípusnál különösen fontos a tünetek pontos ismerete és a témára történő minél szélesebb körű figyelemfelhívás.

Az eseményen részt vett Dr. Koiss Róbert, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa, aki rövid előadásában kiemelte a petefészekrákra utaló tünetek felismerésének jelentőségét, valamint megemlítette, hogy az utóbbi években újabb terápiás lehetőségként már biológiai terápiák is rendelkezésre állnak az eddigi sebészeti beavatkozások és kemoterápiás lehetőségek mellett.

„Lévén, hogy a petefészekrákot nem tudjuk megelőzni, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, és ha már kis tünetet is észlelünk, ami nem múlik el, akkor mielőbb forduljunk orvoshoz, hiszen az időben felfedezett elváltozás életet menthet. Ezért van kiemelkedő szerepe e betegséggel kapcsolatos információk széles körű ismertetésének. Figyeljünk magunkra és figyeljünk egymásra is!„- mondta el Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány vezetője.
Forrás: deepinsight
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását