2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Mozgás a hétköznapokban: tedd észrevétlenül életed részévé!

Alig van időd sportolni vagy egyszerűen csak mozogni? Miért nem kötöd össze a két dolgot? Ne „csak” a sportolás kedvéért sportolj, tedd ezt a kiegyensúlyozott életmódért!
2017. május 5. péntek 07:31 - HírExtra
 
Mindennapi sport a teljes életért

Bárhová is szeretnél menni, többféle közlekedési eszköz rendelkezésre áll - az autó, a vonat, a busz, és persze még a lift is. Legtöbben főként időhiányra panaszkodunk, és ezzel indokoljuk, miért nem gyalogolunk a hétköznapokban. Valójában a mai ember egyszerűen túlságosan elkényelmesedett!

Pedig a kiegyensúlyozott életmód nem lehet egyenlő a henyéléssel, vagy épp a lustasággal. Hajlamosak vagyunk megsajnálni önmagunkat, és alig jut eszünkbe, hogy a mozgás alapvetően nem káros, sőt! Javítja a vérkeringést, és így a közérzetet is, az izmok tónusa fokozódik és erősödik.

Sport - csak megszervezve?


Ugyanakkor komoly szervezésre vagyunk hajlandóak – és gyakran nem kevés pénzt áldozunk fel arra -, hogy elmehessünk például egy edzőterembe, ahol gyalogolhatunk végre akár fél órát is a futópadon. A lépcsőző gépen megmászhatunk végre akár 10 emeletet is. Egy helyben.





Talán végig sem gondoljuk, ha azt a három emeletet, amit meg kell tennünk a munkahelyünkön vagy az otthonunkban, éppen úgy tudnánk hasznosítani, mint a heti egy vagy kétszeri edzőtermi sportolást.

Edzés mellett mozgás a hétköznapokban

Az alapelv egyszerű: mozogjunk többet napközben! Az ötlet a kisgyerekek szokásain alapul: egy 2-3 éves gyerek annyit mozog egész nap, amennyit egy felnőtt képtelen lenne. Szaladgál, ugrál, többet áll, mint ül, egyszóval állandóan mozgásban van. A felnőttek, ezzel szemben, mindig a kényelmet keresik. Csakhogy a mozgáshiány túlsúlyt és testi problémákat okozhat, amelyeket később nehezebb orvosolni.

Ha tudatosítjuk magunkban, hogy nem baj, ha mozognunk kell, sőt, egyenesen hasznos, akkor sokkal nagyobb lelkesedéssel fogunk napközben mozogni. Nem sértődünk meg, ha elküldenek két emelettel feljebb, vagy ha nem jön a busz: egyszerűen lesétáljuk a megállókat!

Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa a szülői minta fontosságát fogalmazta meg mind az étkezés, mind a mozgás terén:

„A rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás a teljes élet része. Gyerekkorban a családi minta van a legnagyobb hatással ezek elsajátítására. A mai gyerekek a holnap szülői, az odafigyelésnek tehát generációkon átívelő pozitív következményei lehetnek.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását