2024. április 20. - Tivadar

Állítsuk meg Brüsszelt! Dupla annyit akar fizetni mint eddig!

A 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus forrásainak kifizetése alig marad el a 2000 milliárd forinttól, ami duplája a 2007-2013-as ciklus időarányosan kifizetett 1000 milliárd forintjának - mondta Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség államtitkára pénteken az MTI-nek a 2007-2013-as fejlesztési időszak gazdaságpolitikai mérlegéről tartott konferencia szünetében, Budapesten.
2017. május 5. péntek 14:07 - HírExtra
 
Az európai uniós fejlesztési forrásokért felelős államtitkár hangsúlyozta, a 2017. év egyik fontos célkitűzése volt a 2014-2020-as időszakban rendelkezésre álló keret összes pályázati felhívásának közzététele, ezt az intézményrendszer teljesítette, március 31-éig több mint 510 pályázati felhívást tettek közzé, ezáltal több mint 9200 milliárd forint keret érhető el.

Vitályos Eszter elmondta, a 2014-2020-as időszakra 5000 milliárd forintnyi keretet pozitív döntéssel már lekötöttek, ebből 4500 milliárd forint felhasználása támogatási szerződéssel is rendelkezik.

Az államtitkár szerint tarthatóak a kormány célkitűzései, az, hogy 2017-ben további 2000-2700 milliárd forintot fizessenek ki a kedvezményezetteknek, illetve a fejlesztési források több mint 85 százalékáról felhasználási döntés is szülessen.

A kifizetési célkitűzés teljesítését segíti, hogy a kormány jelentős egyszerűsítést hajtott végre az előleg-kifizetés szabályain, például a közszféra kedvezményezettjei már 100 százalék előleget is igénybe vehetnek - fejtette ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kedvezményezetteknek már az idén, illetve a következő években a nyertes projektek megvalósítására kell koncentrálniuk, a szabályozási környezet egyszerűbb lett, könnyebb lesz a projekt elszámolás lezárása.

Ha lassulást érzékelnek az uniós források felhasználási rendszerében jogszabályi ok miatt, akkor azonnal változtatnak a szabályokon. A kormány a 2014-2020-as ciklusban minden operatív programban 10 százalék keret túlvállalást engedélyezett, hogy egyetlen eurocentet se veszítsen Magyarország ebben az időszakban sem - tette hozzá Vitályos Eszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását