2024. április 19. - Emma

Csipkejózsikánk felébred, vagy csak ezt álmodja?

Újra élénkülhet az ipari termelés a következő hónapokban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentáló elemzők szerint, akik ugyanakkor a kockázatokra is felhívták a figyelmet.
2017. március 7. kedd 11:55 - HírExtra
A KSH keddi közlése szerint az ipari termelés volumene 6,5 százalékkal meghaladta januárban az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,6 százalékkal nőtt, idén januárban ugyanis kettővel több munkanap volt, mint tavaly az év első hónapjában. Az előző hónaphoz viszonyítva januárban a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,1 százalékkal csökkent.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az alacsony tavalyi bázis, illetve egyes új élelmiszeripari és gumiipari kapacitások üzembe helyezése miatt idén 3,5 százalékra gyorsulhat az ipari termelés növekedése. Nagyobb gyorsulásra 2018-ban számít a szakértő, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások lépnek üzembe.


Ilyen malacunk legyen


Azok a bizonyos: modellfrissítések

Az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: a kifejezetten kedvező konjunktúramutatók ellenére tavaly gyenge teljesítményt nyújtott az ipar, ezen belül pedig különösen gyenge volt a járműgyártás kibocsátása, amit részben a hazai autógyárakban elvégzett modellfrissítések is okozhattak.

Az elemző úgy látja, a következő hónapokban újra élénkülhet az ipari termelés, amit a határozottan javuló hazai és európai konjunktúramutatók is alátámasztanak.

Az Audinál a műszak csökkentés fékezheti a növekedés ütemét, a feldolgozóipari foglalkoztatás növekedése viszont az ipar várható élénkülését jelzi - tette hozzá.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy a vártnál kisebb lendületet vett az ipar januárban. Kommentárjában úgy fogalmazott: a 6,5 százalékos növekedés elsőre meggyőzőnek tűnik, a munkanapok hatását kiszűrve azonban látszik, hogy az ipari teljesítmény szerényebb ütemben, 1,6 százalékkal tudott csak bővülni januárban.



A beszerzésimenedzser-indexek azonban továbbra is arra utalnak, hogy a következő hónapokban folytatódhat az ipari termelés növekedése - hangsúlyozta. A szakértő szerint idén 3-4 százalékkal bővülhet az ipari termelés volumene.

Példátlan

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a kedden kiadott német ipari rendelési adatok havi összevetésben 7 százalék feletti mértékben zuhantak, amire 2009 óta nem volt példa. A magyar ipar nagyban függ a német megrendelésektől, így ez inkább negatív irányba billentheti az idei várakozásokat - közölte.

Az elemző szerint 2017-ben átlagosan 2 százalék alatt maradhat az ipari termelés bővülése.

Kommentárja szerint a termelés volumene lényegében stagnált az elmúlt hónapokban, a trendvonal így a tavalyihoz hasonló, gyenge évet vetít előre 2017-re. A gyengélkedés egyik oka lehet, hogy az Audi tavaly év végétől csökkentette termelési kapacitásait. Tavasztól azonban az Apollo gumigyár várhatóan végre beindítja termelését, ami felfelé hajtja majd az ipari termelés alakulását - fogalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását