2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Plágiummal vádolják Bonót

Plágiummal vádolja és 5 millió dollár kártérítésért perli a U2 rockzenekart és fontemberét, Bonót egy brit gitáros, énekes-dalszerző, aki egy manhattani szövetségi bíróságon nyújtott be keresetet - értesült a New York Post című lap.
2017. február 28. kedd 15:38 - HírExtra
A newcastle-i születésű Paul Rose azt állítja, hogy az ír együttes ellopta Nae Slapping című dalának egyes elemeit, amikor inspirációt keresett Achtung Baby című 1991-es albumához. A plagizált elemek az album The Fly című sikerszámában köszönnek vissza a brit dalszerző szerint.
"Bármely átlagos laikus megfigyelő megállapíthatja, hogy a két dal lényegében hasonló és megsértették a szerzői jogaimat" - áll a bírósági keresetben.

Igencsak megéri

Rose 5 millió dollárt (1,45 milliárd forintot) követel Bonótól és zenekarától az okozott kárért és az ügyvédi költségek megtérítésére, valamint azt, hogy tüntessék fel a dal szerzőjeként.


Így nyomja Paul Rose


A brit gitáros szerint a U2 tagjai az Island Recordsnál hallhatták dalát 1989-ben, amikor leszerződtek a lemezkiadóhoz. Ugyanabban az évben adta le a kiadónál saját dalát egy demófelvételen, amelyet a kiadó vezetői gyakran lejátszottak irodájukban.

Némi kérdőjel: ?

Rose ügyvédje szerint a brit dalszerző azért csak most, 26 év elteltével fordult bírósághoz, mert annak idején épp csak elkezdte karrierjét és nem akarta veszélyeztetni a pereskedéssel, továbbá csak nemrég találkozott a lemezkiadó egy volt alkalmazottjával, aki megerősítette neki, hogy a kiadó irodáiban gyakran játszották a dalát, épp abban az időben, amikor a megújulásra készülő U2 új ihletforrásokat keresett.

A lap megkeresésére sem a U2, sem a perben szintén alperesként szereplő lemezkiadó nem reagált a plágiumvád hírére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását