2024. április 25. - Márk
A házasság hetét éljük. Szinglik, minglik, élettársi kapcsolatban élők, elváltak, özvegyek és házasok egyaránt. Mind a konzervatív, mind a liberális érzelműekben felmerül a kérdés, hogy hova vezet a XXI. század szomorú jelensége, mégpedig az, hogy a házasságot összetartó erő sok helyen már nem a szeretet, - ehelyett a rezsiköltség, vagy éppen a vagyon minden áron való összetartása.
2017. február 20. hétfő 15:37 - HírExtra
 
Ugyanakkor érezzük is, hogy a hagyományos családmodell soha nem mehet ki a divatból, mert ez adja meg a gyermekek számára az akol melegséget, amelyből a pszichéjük egy életen át táplálkozik.

"Manapság azonban - bizonyos körökben - ez már nem trendi, hiszen az individualista társadalmak "légy önmagad" szlogenje, nem veszi figyelembe a gyermekeink érdekeit. Szembe kell nézni a szomorú ténnyel, válságba került a hagyományos családmodell. Homokba dughatjuk a fejünket, ugyanakkor hasznosabb, ha akár média kampányt indítunk ennek megmentésére" - mondta Prof. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Mindkét fél kell

A szakember szerint ehhez a nők és a férfiak egyszerre kellenek. Miféle karriervágy vagy fiatalkori hóbort írhatja felül az időben való, életre szóló elköteleződést? Hány olyan gyermektelen nőt, vagy férfit ismerünk, akinek a karrierje lényegesen sikeresebb, az életvitele minőségibb, mint a gyermekes társaiké?



A boldog család a munkában is a legnagyobb ösztönző erő, hiszen nincs annál szebb amikor valaki az élete párjával együtt teljesíti be az élethivatását.

Persze arra is számítanunk kell, hogy nem minden családnál lehet ennyire idillikus a kép. Az egymás ellen lelki és fizikai terrort alkalmazó pároknál a válás lehet megoldás ahhoz, hogy egymástól elkülönülve, az életüket újraértelmezve , egymástól távolságot tartva képviseljék együtt a gyermekeik érdekeit.

Hogy hogyan?

Ez intelligencia, empátia és józan belátás kérdése. A válásnál ugyanis nem csak az indulatok szabadulnak el, amelyekben szinte mindig a gyermek a játszma eszköze, hanem megnövekszik az esély az új párkapcsolatra is, azaz foltcsaládok alakulhatnak ki rövid időn belül.

A mozaikcsalád pedig akkor működik jól, ha a mottója: az egymás gyermekeinek, egyéb családtagjainak az elfogadása, azaz az egymás iránti tisztelet.

Persze ne verjék a kicsik egymást, ehelyett inkább egészségesen vetélkedjenek. Karinthy humoreszkje persze ezzel azt is kifejezte, mennyire fontos, hogy az új házaspárnak legyen közös gyermeke. Minden eddigi tapasztalat azt bizonyítja, hogy a foltcsaládokban alig van nemfunkcionális meddőség, hiszen a szülők már bizonyítottan termékeny és megtermékenyítő képesek és az új család okozta boldogság lelkileg befolyásolja a fogamzásra való képességet, különösen, ha a nagyobb gyermekek is örömmel várják a kistestvérüket. A szülők korosodása, biológiai órájuk ketyegése azonban itt is számít, de számukra még megoldás egy herbál-vitamin vagy egy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, amely a szaporodási funkciókat eredményre vezetheti.

"A hagyományos családmodell híveként hangsúlyozom, hogy a foltcsaládok léte, egyáltalán nem tekinthető ideálisnak, ugyanakkor e jelenséget megfelelő intelligenciával kezelve megoldást nyújthat a gyermekeink lelki biztonságának a megteremtésére. Válási árvaság helyett két Anyuka és két Apuka, édestestvérek mellett féltestvérek és akár új rokonok hada... Nagy család, nagy erő. Hagyományos családmodellben megvalósítva ez mindenképpen így igaz. Legyen ez vezérelv a mozaikcsaládokban is" - tette hozzá Dr. Ősapay.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását