2024. április 19. - Emma

A munkába járás költségeit csökkentené a kormány

A munkaadói érdekképviseletekkel és önkormányzatokkal történt egyeztetést követően a következő hónapokban további munkaerő-mobilitást segítő intézkedések lépnek életbe, a regionális különbségek csökkentése érdekében - mondta a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten.
2017. január 30. hétfő 15:06 - HírExtra
 
Varga Mihály elmondta, a kormány januári ülésén támogatott több olyan beruházást, amelyet önkormányzatok valósítanak meg. Szentgotthárdot, Mórahalmot és Mosonmagyaróvárt említette. A terv szerint főleg a munkaadói oldal kedvezményeit szeretnék bővíteni, részben a bejárási költségek további csökkentésével, a szálláshelyek költségeinek kedvezményes elszámolásával - fejtette ki.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott foglalkoztatási adatait kommentálva Varga Mihály elmondta, a gazdaság teljesítménye és a gazdaságpolitikai erőfeszítések nyomán 2010 óta 702 ezerrel dolgoznak többen Magyarországon. A növekedés elsősorban a versenyszférában következett be. Jó hír, hogy a foglalkoztatás növekedésével együtt csökkent a magyar gazdaság munkaerő-tartalékát jelentő közfoglalkoztatottak és a külföldi munkavállalók száma.

A közfoglalkoztatottak száma 218 ezerre csökkent a tavalyi utolsó negyedévben az egy évvel korábbi 232 ezerről - ismertette a miniszter, hozzátéve, hogy továbbra is minél több embert szeretnének átvezetni az elsődleges munkaerőpiacra.

Hat éves program


A hat évre szóló bérmegállapodás erősíteni fogja ezt a folyamatot a következő hónapokban, mivel jelentős adó- és járulékcsökkentés valósul meg béremeléssel párhuzamosan - mondta. Varga Mihály elmondta azt is, hogy a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékra csökkent a tavalyi utolsó negyedévben, a 2010-es 11,6 százalékról. A rendszerváltozás óta Magyarországon soha nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség - mutatott rá. Uniós összehasonlításban csak Csehország (3,6 százalék) és Németország (3,9 százalék) előzi meg Magyarországot, míg az uniós átlagos munkanélküliségi ráta 8,3 százalék - ismertette.

A kormány a foglalkoztatás további bővülésével számol a következő hónapokban, amelyet alátámaszt a fogyasztás növekedése, így a szolgáltató szektorban foglalkoztatottak számának bővülése, a vállalatok korábban bejelentett kapacitásbővítései, a lakásépítések számának várható megugrása, valamint az uniós források felhasználásának gyorsítása is kedvező hatással lehet a foglalkoztatásra - fejtette ki.

A béremelés alól kibúvót kereső munkaadókkal kapcsolatos kérdésre elmondta: a munkaadóknak meg kell adni a lehetőséget, hogy a szükséges teljesítmény fenntartásához döntéseket hozzanak, de a kiskapukat be kell zárni, ellenőrizni fogják a béremelések betartását. Az ukrajnai munkaerő-felvétellel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt is elmondta, továbbra is elsősorban Magyarországról szeretnék betölteni az üres álláshelyeket, azonban a kormánynak figyelnie kell azokra a jelzésekre is, amelyek szerint Kelet-Magyarországon a munkaerőhiány már a kapacitások országban tartását veszélyezteti.

Ezért született a döntés, hogy a harmadik országból származó munkaerőt toborzó munkaadói csoportot támogassák - tette hozzá. A magyar kormány nem fogja ölbe tett kézzel nézni, hogy az üres álláshelyek miatt a magyar gazdaság kapacitást, állásokat veszítsen el, ezáltal csökkenjen a teljesítménye - jelentette ki Varga Mihály.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását