2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Határozott fellépést kérnek az Európai Bizottságtól az Európai Zöldek képviselői a civil társadalom megfélemlítését célzó kormányzati törekvésekkel szemben – derül ki az EP-képviselők Frans Timmermanshoz, a brüsszeli testület első elnökhelyetteséhez címzett soraiból.
2017. január 14. szombat 08:32 - HírExtra
 A levél szerint az egyértelmű európai kiállás meg tudná akadályozni, hogy az uniós értékekkel szembehelyezkedő „ügynöktörvény-javaslat” a magyar parlament elé kerüljön.

Az Orbán-kormány arra készül, hogy olyan vagyonnyilatkozati eljárásnak veti alá a hazai civil szervezetek (mindenekelőtt a külföldi támogatást is elfogadó, ügynöknek nyilvánított NGO-k) vezetőit, amely eddig csak az adófizetők pénzét költő, közhatalmat gyakorló politikusokra vonatkozott. A nyilvánvalóan megfélemlítő célzatú törvényjavaslat egy hosszabb, a sajtó és a társadalom összes politika-kontrolláló mechanizmusát kiiktatni igyekvő kormányzati akciósorozat része, és tovább rontja az amúgy is leépülőben lévő magyarországi demokrácia minőségét.



Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője a frakciótársaival, Ska Keller és Philippe Lamberts társelnökökkel, valamint Judith Sargentinivel aláírt, Frans Timmermanshoz címzett levélben emlékezteti a Bizottság elnökhelyettesét: az uniós tisztségviselő korábban ígéretet tett rá, hogy figyelemmel fogja kísérni a hatalomgyakorlás módszereinek magyarországi átalakulását, és fölemeli a szavát, ha olyan negatív fejleményeket tapasztal, amelyek a térség más országai számára is rossz például szolgálhatnak.

Most, hogy Lengyelország személyében követője akadt a demokrácia-korlátozó Orbán-modellnek - véli Jávor - a magyar kormányzat pedig az érdemi visszhang nélkül maradt korábbi próbálkozásokon fölbátorodva egyre újabb uniós normasértéseket ránt elő a kalapból, eljött az ideje a határozott cselekvésnek: a három zöldpárti EP-képviselő haladéktalan lépéseket sürget annak érdekében, hogy sikerüljön megelőzni a civil társadalom kormányzati zaklatását – nem csak Magyarországon, hanem lehetőség szerint a hasonló intézkedéseket fontolgató többi tagállamban is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását