2024. április 23. - Béla

324 milliárd a klímaváltozás tompítására

Magyarországon mintegy 324 milliárd forint fordítható a Környezet és energiahatékonysági operatív program (Kehop) 1174 milliárd forintos forrásából a klímaváltozás hatásainak kiküszöbölésére és az alkalmazkodásra - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, egy szakmai konferencián.
2016. december 8. csütörtök 16:14 - HírExtra
 

V. Németh Zsolt, a Herman Ottó Intézet által szervezett Éghajlatváltozás - megelőzés és alkalmazkodás tanácskozáson elmondta: a klímaváltozás gyakorlatilag az élet minden területét érinti a természeti környezettől a gazdasági tevékenységen át az emberek egészségéig. Ezért fontos, hogy az éghajlatváltozással foglalkozó meteorológusok, mezőgazdászok, környezetvédelemmel foglalkozó, egészségügyi és erdészeti szakemberek egymással szót értsenek, és beépítsék munkájukba a különböző szakterületek tudásanyagát, tapasztalatait.

Bort iszik, vizet prédikál

Az államtitkár kiemelte: annak érdekében, hogy a klímaváltozás nem kívánatos hatásai csökkenthetők, kivédhetők legyenek, cselekvő zöldpolitikára van szükség, szemléletformáló fejlesztésekre, távolbalátó önvédelemre.

Hozzátehetjük: olyan kormányzati programra, amely nem szűkíti, hanem szélesíti, sőt támogatja a megújúló energiaforrások használatát. Az Orbán-kormány azonban nem régiben a szélerőművek telepítését gyakorlatilaglehetetlenné tette Magyarországon.

V. Németh Zsolt elmondta, a Föld légköre rohamtempóban melegszik, az üvegházhatású gázokat pedig az emberek engedik szabadon, de pusztító hatásuk ellen így mi is tehetjük a legtöbbet.

Mindenhol változást hoz

Közölte, az éghajlatváltozás világszerte jelentős hatást gyakorol az ökológiai rendszerek működésére. Az éghajlat többféle módon, több szinten is hatással van az élővilágra, az egyedek életfolyamataira, a populációk dinamikájára, a fajok elterjedésére, a biológiai sokféleségre, az ökoszisztémák szerkezetére és működésére is. Mindezekre időben kell reagálnia a szakembereknek, például az erdei faállomány cseréjével - hívta fel a figyelmet V. Németh Zsolt.



Rámutatott: kritikus években emelkedhet az élelmiszerimport-függőség is, ami áremelkedéssel járhat. Éppen ezért különösen fontos a jó mezőgazdasági gyakorlat alkalmazása, a biológiai sokféleség, a biodiverzitás növelése, például a természetközeli kultúrák meghonosítása. Ezért van jelentősége, hogy Magyarországon található a világ 13. legjelentősebb génbankja, amelynek értékeit kamatoztatni lehet az éghajlatváltozás során - mondta.

Hozzátette, a klímaváltozásnak jelentős hatása van a vízgazdálkodásra, az energetikai infrastruktúra változására, a levegő tisztaságára. Gondot okozhat például a hirtelen lezúduló csapadék, az olvadó hó, a szélviharok, az aszály és a szárazság. A nem megfelelő talajművelés növelheti az erózió veszélyét, a vízgazdálkodási beavatkozások a talajok szikesedését okozhatják - jelezte az államtitkár.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását