2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ki kezeli jól a vásárlói panaszokat?

A szolgáltató cégek csupán kétharmada menedzseli jól a panaszokat, s mindössze negyedük kér elnézést az okozott hibáért. Az ingyen termék vagy a kedvezmény formájában nyújtott anyagi kompenzáció nem feltétlenül a leghatásosabb megoldás. Fontos a megfelelő kezelés megválasztása – derül ki az Ipsos legfrissebb nemzetközi kutatásából.
2016. november 29. kedd 13:22 - HírExtra
 
Az Ipsos az Egyesült Államok 7 különböző szolgáltatóipari szektorában végzett felmérést, hogy megvizsgálja, miként kezelik a cégek ügyfeleik panaszait, illetve „kritikus incidenseit”, s mekkora sikerrel mérséklik a negatív ügyfélélményt. A kutatásban az ügyfél részéről történő energiabefektetés szerepét is monitorozták a panaszok kezelésével való elégedettség, valamint olyan átfogóbb jelenségek terén, mint a fogyasztói erőfeszítések és a hűség.

Kevés energia a lényeg

Alapfeltevés, hogy minél kevesebb energiát kell az ügyfélnek mozgósítania az együttműködés során, annál valószínűbb, hogy úgy dönt, továbbra is folytatni szeretné az üzleti kapcsolatot a szolgáltatóval, és másoknak is ezt ajánlja majd. Ez kifejezetten fontos a panaszok kezelésénél. Logikusnak tűnik, hogy ha az ügyfél negatívan éli meg az ügyfélélmény „kritikus incidenseit”, akkor egyre több energiabefektetésre van szüksége a probléma megoldásához, és egyre elégedetlenebb lesz a céggel.


“Azt gondolnánk, hogy a cégek keményen dolgoznak azért, hogy megoldják ügyfeleik problémáit, kutatásaink szerint azonban az ügyfelek 10-ből 6 esetben érzik úgy, hogy egy-egy negatív „kritikus incidenst”, vagy panaszt követően több energiát fektetnek bele a probléma megoldásába, mint maguk a vállalatok. A negatív élményt tapasztalt ügyfeleknek körülbelül 50 %-a elégedetlen azzal, ahogy problémáját kezelték” – állítja Feitel Balázs, az Ipsos ügyvezetője.

A panaszkezelés frissítésre szorul, ezt bizonyítják a számok is.

Földes Annamária, az Ipsos Ügyfélélmény csapatának vezetője szerint “ nem létezik „univerzális” beavatkozás. A különböző incidenseket – az ügyfélprofilt és a tranzakciós történetet figyelembe véve – eltérő módon kell kezelni. A vállalatoknak meg kell tanulniuk, miként lehet a lehető leghatékonyabban reagálni az ügyfelek problémáira, ezzel optimalizálva az ügyfél és vállalat közötti energiabefektetési arányt.”

Az ügyfélélmény az üzleti teljesítmény egyik irányítója. A sikeres cégek komoly összegeket fordítanak stratégiai cselekvési terv kidolgozására, megvalósítására annak érdekében, hogy olyan élményeket hozzanak létre, és nyújtsanak ügyfeleik számára, amelyek elégedetté teszik őket. Többről szól azonban az ügyfélélmény, mint elégedettségről. A kritikus incidensek az igazság pillanatai az ügyfélélményben, amelyek megalapozhatják a jó kapcsolatot, de véget is vethetnek annak. A nem megfelelő közbelépések nem kellően célzottak és emiatt hatástalanok a negatív vásárlói élmények enyhítésében.

Lehet, hogy a szolgáltatóknak erre vonatkozóan kellene újévi fogadalmat tenniük?
Forrás: Ipsos
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását