2024. április 16. - Csongor
Az OECD 2016. november 23-án, Brüsszelben bemutatta az Egészségügyi Körkép: Európa című kétévente megjelenő tanulmányát. A kiadvány a magyar lakosság egészségügyi állapotáról is beszámol. Az elsősorban 2014-es adatokat tartalmazó tanulmány alapján Magyarországnak 1990 óta Romániát, Bulgáriát és Litvániát is sikerült megelőzni a várható élettartamban.
2016. november 26. szombat 07:22 - HírExtra
 
Az OECD tanulmánya beszámol arról, hogy a dohányzást és az alkoholfogyasztást tekintve a statisztikák javuló tendenciát mutatnak hazánkban. Magyarországon 2012 óta 61 egészségfejlesztési iroda kezdte meg működését, amelyek közül 45 létesített betegklubot alkoholfüggők számára.

A vizsgálatok alapján elmondható, hogy a napi gyümölcsfogyasztásban a magyar felnőttek meghaladják az uniós átlagot, a heti sportolás tekintetében pedig ugyanannyit mozognak, mint a többi uniós tagállam lakossága.

Mindennapos torna


Az OECD adatai megerősíti, hogy a mindennapos testnevelés bevezetése, a népegészségügyi termékadó bevezetése és a menzareform segít az egészségesebb életmódban.

Az OECD-tanulmány alapján Magyarországon az uniós átlagnál kevesebb orvosi vizsgálat marad el az egészségügyi ellátáshoz való nehéz hozzáférhetőség miatt. 



A Svájci-Magyar Együttműködési Program Alapellátás-Fejlesztési Modellprogramjában véglegesítésre és bevezetésre kerültek a praxisközösségek tevékenységét szabályozó dokumentumok, melynek keretében a csoportos praktizálási lehetőségek száma is növekszik – ez az OECD szerint helyes lépés. Igaz, a háziorvosi praxisok száma messze nem elegendő jelenleg, ráadásul a házirvosok elöregedése miatti praxiscsökkenés egyre súlyosabb gondokat jelent. 

Az OECD tanulmánya bemutatja, hogy Magyarországon jóval az uniós átlag alatti mértékben fordulnak elő fertőző betegségek a kötelező védőoltások kiterjedt alkalmazásának köszönhetően.

A csecsemőhalálozás jelentősen csökkent az elmúlt években, így közelítünk az uniós átlaghoz. A kisgyermekkori halálozásban az uniós átlagnál mozgunk. A gyerekkorban adandó kötelező oltások rendszerében a magyar gyerekek 99%-a vesz részt szemben a 96 százalékos uniós átlaggal.
Forrás: HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását