2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szegeden elindult valami fontos

Gyulladásos és immunológiai betegségeket vizsgáló kutatás indult 1,5 milliárd forintos uniós és magyar támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetésével.
2016. november 23. szerda 13:25 - HírExtra
 

A négyéves program eredményeként új gyógyszerek fejlesztése kezdődhet el - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.

A projekt célja az emberi bőr és a bélrendszer gyulladásos és immunológiai betegségeiben a különböző sejtek között zajló folyamatok részletes megismerése. A kutatási program eredményei a meglehetősen elterjedt pikkelysömör, az akné, a különböző reumás ízületi gyulladások, valamint a gyomor és a bélrendszer gyulladásos betegségeinek hatékonyabb kezelését segíthetik elő.



A projekt szakmai vezetője, Kemény Lajos - az SZTE bőrgyógyászati és allergológiai klinika igazgatója - közölte, az alapkutatás új eredményei amellett, hogy a terápiában is hasznosíthatóak lesznek, kiindulópontot jelenthetnek új gyógyszerek fejlesztéséhez.

A tudományos munkában hét szegedi kutatócsoport csaknem harminc kutatója vesz részt, orvosok, biológusok, fizikusok. A program lehetővé teszi tíz új kutatói állás létrehozását a részt vevő intézményekben, az SZTE mellett a Debreceni Egyetemen és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását