2024. április 17. - Rudolf

Figyelem: veszélyes lehet a nyílt Wifi

Egy olyan támadás lehetőségéről számoltak be amerikai és kínai kutatók, amellyel akár távolból is könnyen megszerezhetők az áldozat jelszavai, PIN kódjai.
2016. november 17. csütörtök 11:31 - HírExtra
 

WindTalkernek nevezték el a szakemberek azt a most felfedezett támadási fajtát, amely a nem titkosított wifi-hálózaton haladó wifi-jelet használná ki a személyes adatok begyűjtésére.

Ha valaki oldja a zárolási képernyőt vagy bármilyen mintát rajzol a telefon kijelzőjére, az ujjak mozgatása változást idéz elő a telefon által továbbított wifi-jelben, méghozzá a mozgatás függvényében. A hackerek, akik ellenőrzésük alá vonják a wifi hotspotot, a jelek változásának detektálásával megismerhetik az érzékeny adatokat, jelszavakat, PIN-kódokat. Amiben ez a támadási mód különleges: mindezt úgy tehetik, hogy nem kell a készülék közelében lenniük.

Egész precíz

A kutatók 68 százalékosra taksálják a találati pontosságot, de minél több jelet elemeznek, annál jobb lehet ez a szám.



A WindTalker egyébként a korszerű MIMO (multiple input, multiple output) antennakonfigurációkat, pontosabban a wifi routerek vezérlőszoftverének egy sajátosságát használja ki, a régebbi, egyantennás routereknél ez a támadási mód nem működik.

A kutatók megoldást is javasolnak a WindTalker kivédésére, olyan appokat, amelyek véletlenszerűen változtatják a kijelzőn megjelenő billentyűzet elrendezését, így mivel mindig változik, sosem lehet tudni, mi a felhasználó jelszava, PIN kódja. Persze ettől függetlenül a legjobb, ha nem adunk meg kényes adatokat, amikor nyilvános wifi-hálózatot használunk.
Forrás: Hvg.hu/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását