2024. március 29. - Auguszta

Korrupció, orosz miniszter vád alatt, Paks2...

Korrupció gyanújával kedden őrizetbe vették Alekszej Uljukajev orosz gazdasági minisztert, aki a vád szerint kétmillió dollár kenőpénzt fogadott el egy kis simlizésért az állami tulajdon körül.Bizonyíték hiányában azonban egyelőre hazaengedték, és házi őrizetben van.
2016. november 16. szerda 10:24 - HírExtra
A vádak szerint Uljukajev a kenőpénzt azért kapta, hogy a Rosznyeft kőolajipari óriáscégtől megvehesse a Basnyeft vállalat 50 százalékos tulajdonrészét. A részvények jelenleg az állam tulajdonában vannak.

A 330 milliárd rubeles üzletet októberben bonyolították le. A Rosznyeftyet Igor Szecsin, Putyin közeli barátja vezeti. Hatósági közlések szerint a Rosznyefty ellen nem emelnek vádat.

Oroszországban régóta nem volt példa hivatalban lévő szövetségi miniszter őrizetbe vételére.

Paks2


Ujukajev nem csupán gazdasági miniszter, szerepe van a Paksi Atomerőmű bővítésében is. Többek közt annak a VET Banknak a felügyelőbizottsági elnöke, amelyiket kijelöltek a paksi hitel folyósítására (bár tavaly év vége óta praktikusan csődben van, és jelenleg képtelen bármilyen hitel kihelyezésére).
Jól ismert Putyin módszere amit a gazdasági-politikai szereplőkkel szemben folyamatosan alkalmaz.

Letartóztaja a hozzá kevésbé hű embereket, politikai vagy gazdasági ellenlábasait... sőt néha egészközelieket is, csakhogy fenntartsa a félelem légkörét. ezzel támogatóinak is üzen: senki nincs biztonságban - ebben a körben mindenki fülig korrupt, bárkiről elő lehet ásni valamit. Putyin célja nem a korrupció szankcionálása, hanem az erő megmutatása és a rettegés köreinek fenntartása, ami stabilizálja az illeberális államot.

Orbán emberei

Arról mindenesetre jó látlelet a letartóztatás, hogy miféle figurákkal és szervezetekkel üzletel Orbán Viktor - és nem csak a Paks2 kapcsán. Legyen világos: az Uljukajev - vagy a Gaith Pharaon - féle figurák felbukkanása nem valamiféle "túltolás" jelei, hiba a rendszerben, hanem maga a rendszer. Az Orbán-rezsim ezekre a sötét, korrupt és veszélyes alakokra építi fel magát. Csak sajnos ezzel együtt Magyarországot is.
Forrás: RT. Deutch/hvg.hu/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását