2024. április 19. - Emma

Clinton világháborúba vezetne?

Hillary Clinton amerikai demokrata párti elnökjelölt Szíria-politikája egy harmadik világháborúhoz vezethet - jelentette ki a Reutersnek kedden adott exkluzív interjújában a republikánus elnökjelölt, Donald Trump, aki elsősorban külpolitikai kérdésekről beszélt a brit hírügynökség munkatársának.
2016. október 26. szerda 08:23 - HírExtra

 

    Meglátása szerint a Szíria miatt Oroszországgal várható konfliktus vezethet újabb világháborúhoz, s Oroszország - hívta fel a figyelmet - atomfegyverrel rendelkezik.

    A republikánus elnökjelölt szerint Clinton a korábbiakhoz képest agresszívabb amerikai fellépéssel világháborúba sodorhatja az országot.

Clinton a kampányban és az elnökjelölti viták egyikén is arról beszélt, hogy úgynevezett repülési tilalom alá eső és "biztonságos" övezeteket hozna létre Szíriában, s a Reuters ezzel kapcsolatban meg is jegyzi, hogy elemzők szerint e zónák védelme Oroszországgal, illetve orosz vadászgépekkel való közvetlen konfliktust idézhet elő. Az interjúban Trump amellett tesz hitet, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzése sokkal fontosabb, mint Bassár al-Aszad elnök lemondásának kikényszerítése.

    Ahogyan fogalmazott: "az Iszlám Államra kell összpontosítani, s nem Szíriára. Ha Hillary Clintonra hallgatunk, akkor Szíria miatt a harmadik világháborúban találhatjuk magunkat". Hozzátette: "már nem Szíria ellen harcolnak, hanem Szíria, Oroszország és Irán ellen". A republikánus elnökjelölt szerint Aszad elnök pozíciója most jóval erősebb, mint három évvel ezelőtt.

Clinton nem tud Putyinnal tárgyalni


    Oroszországról szólva Trump megkérdőjelezte, hogy Hillary Clinton szót tudna érteni az orosz elnökkel, miután a kampányban démonizálta Vlagyimir Putyint. "Ha megnyeri az elnökséget, hogyan ül vissza a tárgyalóasztalhoz ezzel az emberrel, azok után, hogy ördögként festette le?" - tette fel a kérdést.

    Kárhoztatta Barack Obama elnököt is, mert amióta Rodrigo Duterte megnyerte a választásokat a Fülöp-szigeteken, nagyon megromlott az Egyesült Államok viszonya az ázsiai országgal, és Duterte elhíresült kijelentéseire utalva megjegyezte: "nem tiszteli országunkat".

    Bár az interjúban elsősorban külpolitikáról esett szó, a republikánus elnökjelölt utalt a kampányra is, és panaszkodott amiatt, hogy a republikánus pártvezetés nem áll egységesen mögötte. "Az emberek nagyon dühösek a párt vezetésére, mert száz százalékos lenne a győzelmünk, ha magunk mögött tudhatnánk a pártvezetés támogatását. De e nélkül is győzni fogunk" - szögezte le Donald Trump.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását