2024. április 24. - György
Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a szíriai és az orosz haderő által Aleppónál meghirdetett humanitárius tűzszünet 24 órával történő meghosszabbítását - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtök délután Moszkvában.
2016. október 21. péntek 06:20 - HírExtra
 A közép-európai idő szerint reggel hétkor megkezdett, egyoldalú "humanitárius fegyvernyugvás" - ahogy Moszkvában nevezik - 18 órakor járt volna le. A fegyvernyugvás eredetileg nyolc órán át tartott volna, de azt közvetlenül annak kezdete előtt, nemzetközi szervezetek kérésére, három órával megtoldották. Ezt a határidőt hosszabbította meg további egy nappal az orosz elnöki utasítás. Az intézkedés célja, hogy módot adjon a lakosságnak és a kormányellenes fegyvereseknek a város kormányerők által ostromlott keleti negyedeinek elhagyására.



Az orosz védelmi tárca vezetője azt is közölte, hogy a tűzszünet meghosszabbítását Bassár el-Aszad szíriai elnök is támogatta.

Már kedden sem?

Az orosz és a szíriai légierő Sojgu egy korábbi bejelentése szerint már kedd reggel felfüggesztette a város környékének bombázását. Damaszkusz pedig közölte, hogy Aleppónál több helyen visszavonta állásaiból a csapatait, hogy biztosítsa a békés lakosok, a sebesültek és a kormányellenes erők akadálymentes távozását.

Az Aleppó környékéről beérkezett csütörtöki sajtójelentések szerint a várost csoportosan hagyják el polgári lakosok és fegyvertelen harcosok. A kivonulók között vannak betegek és sebesültek, akiknek ellátásában és ideiglenes elhelyezésében szíriai katonák és a helyi vörös félhold önkéntesei segédkeznek. A szíriai fegyveres erők parancsnoksága ugyanakkor arról számolt be, hogy a város egyes keleti negyedeiben a "terroristák" akadályozták az evakuációt, túszokat szedtek, sőt, tüzet nyitottak a menetoszlopokra.



Damaszkusz felszólította a kormányellenes erők tagjait, hogy éljenek az amnesztia lehetőségével és hagyjanak fel az ellenállással. A fegyverletételt megtagadó harcosokat a szíriai kormányerők parancsnoksága arra figyelmeztette, hogy "sorsuk előre eldöntetett".

A "belga" incidens

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közben Moszkvában kijelentette, hogy Jordániából szállt fel és Szíria felett kétszer is tankolt amerikai üzemanyagszállító repülőgépből az a két belga F-16-os vadászgép, amely keddre virradóra polgári célpontokat bombázott az Aleppóhoz közeli Hasszadzsek kurd faluban. A légicsapások következtében hat polgári személy életét vesztette, négy pedig megsebesült.

Konasenkov szerint a belga harci gépek kedd reggel Irak felé hagyták el a szíriai légteret. Hozzátette, hogy az amerikai fél nem értesítette előre Oroszországot a belga repülők tevékenységéről. A szóvivő orosz és szíriai rádiólokátoros adatokra hivatkozva, percnyi pontossággal sorolta a belga harci gépek különböző manővereit.



Belga részről a légicsapásról szóló orosz állításokat valótlannak nevezték. Konasenkov közölte, hogy a belga F-16-osok műveleteiről katonai és diplomáciai csatornákon keresztül Moszkva részletes, "objektív kontrollra" támaszkodó információkat juttat majd el Brüsszelnek. A szóvivő azt állította, nem most fordult elő először, hogy a nemzetközi koalíció gépei békés lakosokra mértek csapásokat, "a saját felelősségük teljes tagadása mellett". Konasenkov esküvők, temetési menetek, kórházak, rendőrőrsök és szíriai katonák megtámadásával vádolta meg a koalíciót, felhívva a figyelmet arra, hogy ezekért senkit sem vontak felelősségre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását