2024. április 19. - Emma

Hisztiznek a francia fegyvergyártók

Lengyelország egyoldalúan szakította meg az ötven francia helikopter megvásárlását célzó tárgyalásokat - állítja az Airbus Helicopters francia helikoptergyártó a lengyel kormányfőnek címzett, kedden közzétett nyílt levélben. A lengyel álláspont szerint a tárgyalások a kompromisszumkötés hiányában értek véget, a francia fél csak a maximális haszonra törekedett.
2016. október 11. kedd 17:17 - HírExtra
  

Az illetékes lengyel hatóságok a múlt héten megszakították az Airbus Helicopters céggel folytatott tárgyalásokat Caracal helikopterek megvásárlásáról. Varsó a 2,53 milliárd eurós beszerzés során a lengyelországi üzemek fejlesztését célzó, úgynevezett offset programról szóló megállapodáshoz kötötte a végleges döntést.

"Az offset-tárgyalások megszakításáról szóló döntést a lengyel fejlesztési minisztérium egyoldalúan hozta meg" - áll az Airbus Helicopters levelében. A cég, utalva a lengyel döntés varsói indoklására - miszerint a francia ajánlat nem biztosította volna Lengyelország alapvető biztonsági érdekét - "határozottan tagadja azokat a vádakat, hogy rosszhiszeműen viszonyult a tárgyalásokhoz".

A francia álláspont szerint a lengyel fejlesztési tárca "elhúzódó tempóban" folytatta a tárgyalásokat, ennek ellenére az Airbus Helicopters "folyamatosan teljes készenlétet tartott fenn a Lengyelországgal kötendő megegyezés érdekében".

Érvelgetnek a franciák

Az ajánlat tartalmazta a beszerzés értékét felülmúló, 3,13 milliárd eurót érő offset programot is, és Lengyelország a francia bevételnél nagyobb gazdasági hasznot húzna az ügyletből - érvel a francia fél. Az Airbus Helicopters 6 ezer új lengyelországi munkahelyet is teremtett volna, és a jelenleg a régi orosz helikoptereket szervizelő, Lódzban működő katonai repülőgyárat (WZL-1) 90 százalékban lengyel állami részesedésű, "világszínvonalú helikoptergyártó központtá alakította volna át" - áll a nyilatkozatban.

A francia álláspontot kedden a lengyel fejlesztési tárca nevében Radoslaw Domagalski-Labedzki lengyel fejlesztési miniszterhelyettes kommentálta. Az Airbus Helicopters "gazdaságilag előnyesnek állítja be javaslatát", mindazonáltal mellőzte a lengyel kifogásokat, nem vette figyelembe a lengyel biztonsági érdekeket, és csak "a saját hasznának maximalizálására törekedett" - értékelte a Beata Szydlo kormányfővel a lódzi WZL-1 üzemben közös sajtóértekezleten részt vevő tisztségviselő.

 A lengyel kormány "nem szakította meg a tárgyalási folyamatot, csak befejezte abban a pillanatban, amikor világosan meggyőződött arról, hogy a további egyeztetés tárgytalan lenne" - jelentette ki. Mint leszögezte, az egyéves tárgyalások elegendő időt adtak arra, hogy bebizonyosodjon: "a kompromisszumkötés összes lehetősége kimerült".

Az előző lengyel kormány 2015 áprilisban jelentette be, hogy az ukrán válságra való tekintettel felgyorsítja az ország rakéta- és légvédelmi rendszerének fejlesztését, s ennek érdekében amerikai rakéták és francia helikopterek beszerzéséről tárgyal.

Az akkor ellenzéki, ma kormányzó Jog és Igazságosság párt a lengyel üzemek védelmére hivatkozva a kezdetektől vitatta az előző kabinet döntését a francia helikopterekről, miután az Airbus Helicopters kevés befektetéssel rendelkezik Lengyelországban, szemben a konkurens amerikai gyártókkal. A lengyel nemzetvédelmi miniszter hétfői bejelentése szerint Lengyelország részben a hazai üzemekben gyártott, Black Hawk típusú amerikai harci helikoptereket vásárol, összesen 21-et vesz, az első kettőt már az idén beszerzi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását