2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nőtt egy kissé

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 2,9, a naptárhatástól megtisztított adat szerint 4,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte második becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A most publikált adatok 0,2 százalékponttal haladják meg a szeptember elején közzétett előzetes számokat.
2016. szeptember 23. péntek 14:34 - HírExtra

 

    A növekedésben leginkább a júliusi viszonylag magas bázis hatása játszott szerepet a KSH szerint.

    Az előző hónaphoz képest júliusban a nyers adatok szerint 2,8 százalékponttal, a kiigazított adatok alapján 1,7 százalékponttal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

    Az egy évvel korábbihoz képest a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalmának 6,7 százalékos emelkedése mellett az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,5 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene júliusban.

    Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 2,9 százalékos részesedésű csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 34 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

    A legnagyobb mértékben, 9,5 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben nőttek az eladások. A könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben 8 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,2 százalékkal, a gyógyszer- gyógyászatitermék-, illatszer- és a bútor-, műszakicikk-üzletekben pedig egyaránt 2,5 százalékkal nőtt a forgalom. Csökkenés volt viszont a használtcikk-üzletekben, 8,8 százalékkal kisebb forgalmat bonyolítottak le júliusban az egy évvel korábbihoz képest.

    Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,7 százalékkal nőtt a forgalom az előző havi 3,4 százalékos bővülés után. Az élelmiszer-kiskereskedelem több mint háromnegyedét adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,8, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,4 százalékkal nőtt.

    2016. január-júliusban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását