2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ingyenes vasúti bérlet az EU-ban?

Elérhető közelségbe került az uniós fiatalok számára ingyenes Interrail vasúti bérlet terve, miután az erről szóló javaslatot Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője is támogatásáról biztosította - közölte Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő hétfőn az MTI-vel.
2016. szeptember 19. hétfő 17:03 - HírExtra

 

    "Régóta dolgozunk a program lehetséges megvalósításán, felvettük a kapcsolatot a vasúti cégekkel és szervezetekkel, de vizsgáljuk az ötlet megvalósíthatóságát egy, az európai intézmények és a turisztikai szektor közötti, speciális együttműködési program keretében is.
Ahhoz, hogy létrejöjjön egy ehhez hasonló bérletprogram, elsősorban politikai döntés szükséges, ez pedig Weber frakcióvezető kijelentései után vélhetően könnyebben megszerezhetővé válik" - írta közleményében a szocialista politikus, aki az EP közlekedési bizottságának tagja.

    "Egy ilyen projekt nem pusztán az +ingyenvonatozásról+ szól, hanem az európai fiatalság lehetőségeinek kinyitásáról, az integráció sikeres mélyítéséről, a kultúrák közötti jobb kommunikációról. A projektet más programokkal is össze lehetne kötni, így például az Európai Önkéntes Szolgálattal vagy az Erasmus+ programmal, de komoly lehetőségeket rejt a turisztikai szektorral való lehetséges együttműködés is" - hangsúlyozta Ujhelyi István.

    Weber az Európai Parlament előző heti plenáris ülésén vetette fel, hogy 18 éves korában minden uniós állampolgár kapjon egyet a 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletekből, hogy így bejárhassák az Európai Unió országait.

    A néppárti frakcióvezető nem tudott arról, hogy már fut egy ezzel kapcsolatos, magyar kezdeményezésű projekt, de örült neki, és jelenleg egyeztetések folynak a lehetséges megoldásról, közös munkáról - mondta Ujhelyi, aki arról is beszámolt, hogy a "világ és egymás jobb megismerését" célzó ötletet eredetileg két német fiatalember vetette fel nagyjából egy évvel ezelőtt, ő pedig ezt követően kezdett tárgyalásokba a megvalósítás lehetőségéről.

    Az ügyben Michael Kramer, az EP közlekedési és idegenforgalmi bizottságának zöldpárti elnöke és néhány párttársa is "mozgolódik". Egyes szakemberek szerint így elképzelhető, hogy kialakul a javaslat mögött egy konzervatív-szocialista-zöldpárti támogatói háttér az Európai Parlamentben.
    Az Interrail Global összesen 30 országban biztosít utazási lehetőséget.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását