2024. március 29. - Auguszta

Óriási kiberbűnözői csoportot kaptak el

Olyan gyanúsítottakat tartóztattak le, akik a Lurk csoport tagjai voltak, akik több, mint 45 millió dollárt loptak számos orosz cégtől és banktól. Ez volt a legnagyobb pénzügyi kiberbűnöző csoport az utóbbi években, habár nem ez volt az egyedüli bűntény, amiben részt vettek.
2016. szeptember 1. csütörtök 12:17 - HírExtra

 A Lurk vírus IT infrastruktúrájának vizsgálata szerint a hackerek más kiberbűnözőknek is bérbe adták exploit-csomagjukat. Az Angler exploit-csomagjukban olyan rosszindulatú programok találhatók, amelyek alkalmasak egy szoftver biztonsági résének kihasználására és titokban további vírusokat telepítenek a számítógépre.

Az Angler exploit-csomag volt az egyik leghatékonyabb hackerek számára elérhető eszköz. Először 2013-ban észlelték, mikortól a csomagot bérbe is lehetett venni. Több kiberbűnöző csoport használta különböző fajta vírusok terjesztésére a reklámvírusoktól a bank- és zsarolóvírusokig. Ezt az exploit-csomagot használta az egyik legaktívabb és legveszélyesebb zsarolóvírus, a CryptXXX mögött álló csoport. Az Anglert használták a Neverquest trójai bankvírus terjesztésére is, amely majdnem 100 különböző bankot támadott meg. Az Angler aktivitás pont a Lurk csoport letartóztatása után szakadt meg.

Pont erre készült

A szakértők kutatása azt mutatja, hogy az Angler exploit-csomagot eredetileg azért készítették, hogy egy megbízható és hatékony csatorna legyen a Lurk csoport számára, amelyen keresztül eljuttathatják bankvírusaikat a célpontok számítógépeire. Mivel egy nagyon zárt csoportról van szó, a Lurk egyedül irányította teljes infrastruktúráját bármilyen külső segítség nélkül, de 2013-ban megváltozott a helyzet és hozzáférést biztosítottak bárkinek, aki fizetett érte.

"Feltételezzük, hogy az Angler megnyitása részben az üzemeltetési költségek kifizetésének szükségességéből adódott. Mire megkezdték bérbe adni az Anglert, fő tevékenységük, a kiberrablás jövedelmezősége csökkent, mert bankszoftver fejlesztők új biztonsági lépéseket vezettek be és ez sokkal nehezebbé tette a lopást a hackerek számára. De addigra a Lurk csoportnak óriási hálózati infrastruktúrája volt és ennek üzemeltetése pénzbe került. Ezért úgy döntöttek, hogy kiterjesztik tevékenységi körüket, és bizonyos mértékben ez sikerült is nekik. Míg a Lurk trójai bankvírusa csak orosz szervezeteket veszélyeztetett, az Anglert világszerte használták kibertámadásokban" - magyarázta Ruslan Stoyanov, a számítógépes nyomozási osztály vezetője.

Az Angler exploit-csomag kifejlesztésén kívül más mellékprojektjei is voltak a Lurk csoportnak. Több, mint öt év alatt, a csoport az automatizált pénzlopástól tovább fejlődött szofisztikáltabb tevékenységek irányában, mint a SIM-kártyás csalások vagy az olyan szakértők meghackelése, akik járatosak a bankok belső infrastrukturájában. Ebben az időszakban a Lurk csoport minden lépését megfigyelték és dokumentálták a Kaspersky Lab biztonsági szakértői.
Forrás: Factory Communications
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását