2024. március 19. - József, Bánk

Lengyeleket is toborzott az ISIS

Több, főként Nyugat-Európában élő lengyelt is toborozhatott soraiba az Iszlám Állam (IÁ) - írta a Rzeczpospolita című lengyel napilap, szakértői véleményt is idézve, amely szerint a terrorszervezet a vallási szektákéhoz hasonló módszereket használ európai híveinek beszervezéséhez.
2016. augusztus 31. szerda 09:42 - HírExtra

 

    A független jobboldali lengyel lap a terrorellenes harc egyik szakértőjét, Krzysztof Liedelt szólaltatta meg, aki elmondta: lengyel titkosszolgálati források szerint az IÁ eddig tizenvalahány, az Europol becslései szerint pedig mintegy 40 lengyel állampolgárságú, illetve "Lengyelországhoz kötődő" személyt verbuválhatott.

    A lap ezzel összefüggésben beszámolt többek között egy 23 éves, a norvég hatóságok által nemrég Varsónak átadott, jelenleg őrizetben tartott lengyel nemzetiségű feltételezett dzsihadista esetéről.

    Liedel az IÁ által Európában alkalmazott indoktrinációs stratégiára figyelmeztetett, mely a média, a internet, valamint az itt tevékenykedő egyes imámok révén mindenekelőtt a lelki problémákkal küszködő egyénekre, illetve a fiatalokra próbál befolyással lenni.

    Az IÁ propagandarendszerét "emberek százai alkotják, feladatuk az emberek radikalizálása" - mondta el Liedel, hozzátéve: Európában, ahol szólásszabadság uralkodik, ezek az emberek sok esetben "nehezen elítélhetőek, hiszen a publikációikat, nyilatkozataikat gyakran törvényesnek tartják".

    "Az IÁ a radikalizálás folyamatában mindenféle, a befolyásolás szempontjából lényeges elemet felhasznál" - mondta a szakértő, hozzátéve: nem véletlen, hogy az utóbbi időben végrehajtott nyugat-európai terrortámadások elkövetői "pszichésen zavart személyiségek" voltak.

    Mivel a terrorszervezetek beszervezési módszerei "szinte ugyanolyanok, mint a szektákéi", a lengyelországi körülmények között a terrorizmus megelőzésében a szektaelleni harc elemeit is alkalmazni lehetne - vélte a szakértő, rámutatva a Lengyelországban a 90-es években felbukkanó vallási szekták sikeres visszaszorítására. Liedel ugyanakkor kulcsfontosságúnak nevezte az IÁ európai struktúráinak szétverését a terrorizmus elleni küzdelem során.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását