2024. március 19. - József, Bánk

Jön a 150 éves Jack Daniels ajándéka

Limitált kiadású whiskey-vel ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a Jack Daniel lepárlóüzem.
2016. augusztus 31. szerda 08:10 - HírExtra


Fennállásának már történelmileg is jelentős, 150. évfordulója alkalmából limitált kiadású Tennessee whiskey-t dob piacra a Jack Daniel lepárlóüzem, amelyet 1866-ban alapított egy fiatal vállalkozó, Jasper Newton ’Jack’ Daniel. Neve a mai napig szerepel minden whiskey-n, amelyeket egytől egyig még mindig az eredeti lepárlóban készítenek, a Tennessee állambeli Lynchburgben.

Jeff Arnett lepárlómester egyedülálló ízprofillal alkotta meg az évfordulós italt, ami az üzem whiskey-készítő tradícióit házasítja a modern idők mestermunkáival.

„A 150. évforduló tiszteletére kádárjaink „lassú pörköléssel” égették ki a hordókat, annak érdekében, hogy érezni lehessen a fa gazdag ízeit és aromáit. Így kortárs jelleggel ötvözték a klasszikus, 1866-ban is alkalmazott kiégetést” – magyarázta Arnett. „Egy igazán egyedi whiskey-t szeretnénk ajánlani a gyűjtőknek és fogyasztóknak saját ünnepeikhez, hiszen ez az ital pont olyan különleges, mint az alkalom, amelyre készült” – tette hozzá.

Az üzem alapítója által kidolgozott eljáráshoz hűen az évfordulós whiskey összetétele megegyezik az ikonikus  Jack Daniel’s Old No. 7-ével, vagyis 80 százalékban kukoricából, 12 százalékban árpából, 8 százalékban pedig rozsból áll. Mielőtt különlegesen erre a célra szánt, amerikai tölgyből készített hordókba töltenék a nedűt, minden cseppjét 3 méter vastag, cukorjuhar-faszénen szűrik át. Ezáltal az ital a Tennessee whiskey-k minden tradíciójának és szabványának megfelel.

A megtöltött hordókat ezt követően a lepárlóüzem egyik legrégebbi raktárjában található, úgynevezett „angyalok fészkébe” helyezik. Itt már generációk óta érlelnek whiskey-t magasított tárolóhelyeken, úgy, hogy a napfény is éri a hordókat. Ez tökéletes légkört biztosít ahhoz, hogy kiváló legyen a whiskey és a hordó közötti kölcsönhatás: így a lehető legjobbat hozza ki egymásból a tölgyfahordó, és a benne érlelődő ital.

Az 50% alkoholfokú, 150. évfordulóra kiadott whiskey-n elsőként a vaj- és tejkaramella íze érezhető, amit a lassan pörkölt hordó tölgyének testes, de mégis lágy ízélménye hosszasan követ.

A 150. évfordulóra kiadott whiskey várhatóan év végétől lesz elérhető Magyarországon.

A Jack Daniel’s-ről

Az Egyesült Államok kormánya által 1866-ban Lynchburg-ben bejegyezett, Lem Motlow tulajdonában álló Jack Daniel Distillery a legrégebben bejegyzett lepárló az Egyesült Államokban, és szerepel a Történelmi Helyek Nemzeti Jegyzékében is. A Jack Daniel’s készíti a világhírű Jack Daniel’s Old No. 7 Tennessee Whiskey-t, a Gentleman Jack Rare Tennessee Whiskey-t, a Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey-t, a Jack Daniel’s Tennessee Honey-t, a Jack Daniel’s Tennessee Fire-t, a Jack Daniel’s Sinatra Selectet és a Jack Daniel’s Country Cocktails-t. 
Forrás: Red Lemon
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását