2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Vezető republikánus politikusok vasárnap több fontos amerikai tévécsatorna politikai vitaműsorában is védelmükbe vették Donald Trump republikánus párti elnökjelölt bevándorláspolitikáját, cáfolva azokat az elemzői véleményeket, melyek szerint Trump álláspontja enyhülne ezen a téren.
2016. augusztus 29. hétfő 07:42 - HírExtra
 

Mike Pence alelnökjelölt a CNN televízió műsorában leszögezte: Trump bevándorláspolitikája nem változott, s kifejtette, hogy a republikánus elnökjelölt tervei között változatlanul szerepel mindaz, amit az előválasztási kampányban hangoztatott: a határok ellenőrzése, a falépítés a déli határon, s a meglévő törvények megerősítése és szigorú tiszteletben tartatása.

Részletek említése nélkül ugyan, de az indianai kormányzó leszögezte azt is, hogy életbe léptetnek egy olyan "mechanizmust", amely "kemény" és "korrekt" lesz, nem legalizálja az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodók helyzetét és nem ad állampolgárságot nekik. Pence nem válaszolt arra a kérdésre, amely azt feszegette: vajon egy esetleges Trump-kormányzat erővel deportálja-e a 11 milliónyi illegális bevándorlót. Közölte viszont: Donald Trump nemsokára beszédben fejti ki részletesen a bevándorlókra vonatkozó elképzeléseit.

Egyes elemzők az elmúlt napokban Trump bevándorlással kapcsolatos politikájának várható enyhüléséről írtak, miután Trump maga augusztus közepén spanyolajkú közösségek vezetőivel találkozva ezt engedte sejtetni. Később azonban a CNN televízióban leszögezte: szó sincs véleménye megváltoztatásáról. A CNN riportere szembesítette az alelnökjelöltet Tim Kaine demokrata párti alelnökjelölt kijelentéseivel, amelyekben Kaine szenátor rasszizmussal vádolta meg Donald Trumpot, valamint Hillary Clinton demokrata elnökjelölt megjegyzésével, aki az úgynevezett alternatív jobboldallal próbálta összekapcsolni Trumpot.

Az alternatív jobboldal egy fehér felsőbbrendűséget hirdető, csekély létszámú szekta. Pence elutasította a vádakat, s kifejtette: ez nem felel meg a valóságnak, a Clinton-kampány a régről ismert módszerrel és megosztó politikával él, s így próbál bélyeget ragasztani politikai vetélytársára.

Az indianai kormányzó szerint a demokraták ezzel rasszistának bélyegzik azt a több millió amerikait is, akik szerint Barack Obama és Hillary Clinton politikája meggyöngítette az Egyesült Államok helyzetét a világban és megfojtotta az amerikai gazdaságot, s akik a Donald Trump által kínált politikában látják az erősebb és virágzóbb Amerika megteremtésének lehetőségét.

Reince Priebus, a Republikánus Párt elnöke az NBC televízió "Találkozz a sajtóval" című műsorában szintén a bevándorlási politikáról beszélt, s azt mondta, hogy Donald Trump beszédben készül tisztázni ezzel kapcsolatos célkitűzéseit. "Az álláspontja kemény lesz. Az álláspontja korrekt lesz. Az álláspontja humánus lesz" - ismételte meg Priebus csaknem szó szerint a Mike Pence által elmondottakat. "Felépíti és befejezi azt a határon épülő falat, amelyet még 2006-ban szavazott meg a Kongresszus" - fogalmazott a pártelnök.

Kellyanne Conway, Trump kampánymenedzsere a Fox televízióban ugyancsak azt erősítette meg, hogy a republikánus elnökjelölt humánus és korrekt módon kívánja rendezni az illegális bevándorlók helyzetét. De - tette hozzá - nem lehet szó arról a 2013-ban, Marco Rubio floridai republikánus szenátor társszerzőségében előterjesztett törvényjavaslatról, miszerint az illegális bevándorlók állampolgárságot kapnának. Conway szerint a Trump álláspontjában sokak által észlelt "enyhülés" a probléma megközelítésében van, s nem az álláspont lényegében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását