2024. március 29. - Auguszta

Azt mondják könnyebb lesz

A tanévkezdés könnyebb lesz a családok számára idén, mint korábban volt - közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár szerdán, budapesti sajtótájékoztatón. Palkovics László oktatási államtitkár jelezte: a szeptemberi iskolakezdés feltételei adottak, minden esetleges akadály elhárult. A nemzeti tanévnyitó Érden lesz.
2016. augusztus 24. szerda 10:38 - HírExtra


Palkovics László elmondta: 320 ezer óvodás, 750 ezer általános iskolás, 210 ezer gimnazista, 210 ezer szakgimnazista és 96 ezer szakiskolás számára kezdődik meg jövő csütörtökön a 2016/2017-es tanév.

Csaknem 3500 iskolába már kiszállították a tankönyveket, 720 iskola van még hátra. Összesen 12 millió tankönyvet csomagoltak be, ezek mintegy 10 milliárdos értéket képviselnek. Az általános iskolák 1-4. évfolyamán ingyenesek a tankönyvek, a diákok 67 százaléka térítésmentesen kapja meg a kiadványokat - közölte.

Szólt arról is, hogy az 1-2. évfolyamon a tartós tankönyvek a gyerekeknél maradhatnak, a tanóra 45 perces lesz továbbra is, de a tananyagot 30 percben sajátítják el a diákok.

A diákok terhelését illetően a köznevelési kerekasztal keretében folytatott tárgyalásoknak köszönhetően sokkal nagyobb lehetőség lesz arra, hogy eltérhessenek az iskolákban a tananyagtól. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) rugalmas tananyagjavaslatokat dolgoz ki, és ezek folyamatosan kerülnek ki a honlapjára - mondta.

A Klebelsberg Központ adósságát gyakorlatilag kifizették - jelezte az államtitkár, aki hozzátette: 91,5 milliárd a központ költségvetése, ami ezt az évet lefedi, a jövő évi büdzséje pedig tovább nő. Az átalakítások nyomán az 58 költségvetési szerv januártól kezd működni - erősítette meg.
Szólt arról, hogy 3,4-3,5 százalékkal nőnek a pedagógusbérek szeptember 1-jével, ami 32 milliárdos növekményt jelent a költségvetésben, és 175 ezer embert érint. Emellett kétszer 35 ezer forint támogatást kaptak, illetve kapnak az oktatást segítő alkalmazottak, akik jövőre átlagosan 10 százalékos béremelésben részesülnek.

Beszámolt több pályázat közeljövőben várható kiírásáról is, így 80 milliárdot fordítanak térségi iskolahálózat kialakítására, 50 milliárdot Budapest központi és vidéki iskolák fejlesztésére. Folytatódnak továbbá a tornaterem- és uszodaépítési programok is - jelezte.

Palkovics László államtitkár közölte: a nemzeti tanévnyitó az idén Érden lesz.

Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár jelezte: még várhatóan ezen a héten előre hozottan kiutalják a családi pótlékot, a gyermekgondozási segélyt (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet), ezzel augusztusban kéthavi családtámogatást kapnak a családok, ami három gyermek esetén akár hetvenezer forintos pluszt is jelenthet.

Kitért arra, hogy a költségvetésben a családok anyagi támogatása idén 2010-hez képest 40 százalékkal nő. Emlékeztetett arra is, hogy jövőre a személyi jövedelemadó (szja) egy százalékponttal csökken, az alapvető élelmiszerek áfája is kisebb lesz.

Az államtitkár megjegyezte még, hogy a gyermekétkeztetés támogatása is jelentős bővült az elmúlt években. 2010-ben még 29 milliárdot fordítottak erre, 2017-ben 74 milliárdot irányoztak elő e célra.

Hozzátette: három év alatt egyharmadával csökkentek a családok tankönyvekre fordított kiadásai.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását