2024. március 29. - Auguszta

A bankoknak jó lesz

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. a közeljövőben elindítja a kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatását, a bankok ennek segítségével információt kaphatnak arról, hogy a kis cégek mennyire képesek fizetni hiteltartozásukat - mondta Banai Ádám, az MNB főosztályvezetője a jegybank szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2016. augusztus 24. szerda 14:07 - HírExtra
 
Nagy Viktor, a BISZ elnök-vezérigazgatója elmondta: a szolgáltatás segíti a banki kockázatkezelést, és ezzel támogatja a vállalati hitelezést.

Rámutatott: a hitelkockázati modellt a beérkező újabb adatok és tapasztalatok felhasználásával a Magyar Nemzeti Bank minden évben frissíti, emellett a BISZ Zrt. további fejlesztéseket tervez a felhasználás egyszerűsítése, javítása érdekében.

Banai Ádám kifejtette: az MNB 2016 januárjában indította el a növekedéstámogató programot (ntp), amely a növekedési hitelprogram (nhp) fokozatos kivezetése mellett a pozitív ösztönzéseket jelentő új piaci hitelprogramból (php) áll. A php első lépéseként a kamatkockázat és likviditás kezelését segítő új jegybanki eszközöket vezettek be, amelyek igénybevételével számszerű hitelezési vállalást tettek a bankok, majd idén májusra az MNB további pozitív ösztönzést jelentett be az előírt tőkekövetelményeken keresztül. Harmadik lépésként az MNB és a BISZ Zrt. elindítja a kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatását - ismertette az MNB főosztályvezetője.

Banai Ádám arról is szólt, hogy az adatbázisra építve a Magyar Nemzeti Bank a mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelkockázatának becslésére alkalmas modelleket készített. Segítségükkel bizonyos vállalati jellemző adatsorok, így elsősorban mérleg- és eredménykimutatás adatainak ismeretében felmérhetik, becsülhetik a mikro-, kis- és középvállalatok törlesztési kockázatait.

A BISZ elnök-vezérigazgatója kiemelte: a zrt. augusztus 31-én indítja el legújabb, a központi hitelinformációs rendszert (khr) kiegészítő és opcionálisan igénybe vehető szolgáltatását. Ez a BISZ-szel szerződött bankokat, pénzügyi intézményeket tájékoztatja arról, mi a valószínűsége annak, hogy a tőlük hitelt kérő, illetve már finanszírozott kis- és középvállalkozások (kkv) esetleg nem törlesztik a felvett kölcsönt.

Nagy Viktor kifejtette: az új információs adatbázis révén azok a pénzintézetek, amelyek a hitelkockázat méréséhez már rendelkeznek hasonló modellel, ellenőrizhetik, illetve kiegészíthetik saját értékelésüket, illetve elemzésüket.

Kiemelte: az új szolgáltatástól, a többletinformációktól az MNB a hitelezési kockázatok csökkentését várja, különösen azon intézményeknél, amelyek erőforrása szűkös ahhoz, hogy felmérjék a tényleges kockázatokat. A megalapozott hitelezési döntések pedig hozzájárulhatnak az aktívabb hitelezéshez - tette hozzá.

Közölte: a szolgáltatást - a khr-keretrendszerén keresztül - 2016 végéig minden szerződött partner díjmentesen használhatja, jövő év elejétől pedig lekérdezésenként 99 forintot kell fizetniük az igénybevevő pénzügyi intézményeknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását