2024. március 29. - Auguszta

Furcsaságok a lengyel-orosz határon

Elbontották az Oroszország Lengyelországgal szomszédos exklávéja, a Kalinyingrádi terület határán emelt drótkerítést - közölte a lengyel közszolgálati tévé hírcsatornája, a TVP Info csütörtök este, fél nappal azután, hogy a média széleskörűen az orosz kerítésépítéséről számolt be.
2016. augusztus 19. péntek 12:26 - HírExtra
 
"Nem tudom, miért akarták ezt létesíteni" - nyilatkozott a TVP Infónak az eltűnt akadályról Jaroslaw Zielinski lengyel belügyminiszter-helyettes, rámutatva, hogy a sajtóban emlegetett "több szakaszon épülő kerítés" valójában nyolc faoszlop volt, amelyre szögesdrótot feszítettek ki.

A hírtelevízió szerint a szóban forgó kerítésszakasz az orosz-lengyel-litván hármashatárnál volt, az orosz-litván szakaszon létesített határzár meghosszabbításaként.

A lengyel határőrség beszámolójára hivatkozó csütörtöki sajtóértesülések szerint az orosz kerítésépítés azt követően kezdődött, hogy Lengyelország július 4-én felfüggesztette a kishatárfogalmat az orosz exklávéval közös határon. Oroszország válaszul maga is leállította a kishatárfogalmat.

Lengyelország a korlátozásokat a varsói NATO-csúcstalálkozó, valamint Ferenc pápa lengyelországi zarándoklata miatt rendelte el. Azonos intézkedések augusztus 2-ig a lengyel-ukrán határon is érvényben voltak, a schengeni övezethez tartozó szomszédos országok határán pedig abban az időben ideiglenes határellenőrzést vezettek be.

Míg a rendezvények végeztével a többi határszakaszon visszaállt a korábbi rend, a Kalinyingrádi területtel a felfüggesztett kishatárforgalmat eddig nem állították vissza, amit a lengyel belügyminisztérium biztonsági tényezőkkel indokolt.

Lengyelország 2012-ben kötött szerződést Oroszországgal a határövezetben élő lakosság vízum nélküli beutazását lehetővé tevő kishatárforgalomról. A Kalinyingrádi területtel közös lengyel határon vízummal továbbra is lehetséges a be- és kiutazás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását