2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A román OTP tartozást enged el

Az OTP Bank Románia frankhiteleseinek 72 százaléka írt alá kedvezményes átváltási szerződést, amit a pénzintézet ajánlott fel a svájci frank drágulása miatt bajba jutott ügyfeleinek - közölte szerdán a bank.
2016. augusztus 17. szerda 15:23 - HírExtra


Az OTP romániai leánybankja tavaly decemberben részleges tartozás-elengedést és alacsonyabb kamatokat ajánlott fel több mint tízezer frankhitelesének, ha lejre vagy euróra váltják svájci frankban leszerződött hitelüket.

A bank által felkínált kedvezményes átváltási program nyújtotta lehetőséggel több mint 7 ezer ügyfél élt, ami a bank frankhiteleseinek 72 százalékát jelenti. A felkínált átlagkedvezmény 21,2 százalék volt. Az átváltási programra 425 millió lej (mintegy 30 milliárd forint) tartalékot képzett a bank.
A pénzintézet szerint azért választotta sok ügyfél az átváltási programot, mert egy esetleges pereskedés nyomán a vitás helyzet megoldása elhúzódott volna, emellett plusz költségeket jelentett volna az ügyfeleknek, akik azt is kockáztatták volna, hogy kisebb kedvezményt kapnak bírósági ítélet útján, mint amit a bank kínál, de akár el is veszíthették volna a jogi eljárást. A bankkal szemben indított perek 71 százalékában az OTP által felkínált átváltási kedvezmény előnyösebb volt, mint a bírósági ítéletek nyomán az ügyfeleknek megítélt pénzösszegek - olvasható a közleményben.

Az OTP Bank Románia frankalapú hitelportfóliója mintegy félmilliárd svájci frankot (140 milliárd forint) tett ki a kedvezményes átváltási program meghirdetése előtt.

Az OTP Bank Románia az idei első fél évben 42 százalékkal magasabb, 23 millió lej adózás utáni nyereséget ért el a tavalyi hasonló időszakhoz mérten, miközben bevételei 10 százalékkal, 194 millió lejre csökkentek.

Az OTP romániai leánybankja 2 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a román piacon, ügyfeleinek száma meghaladja a 426 ezret, mintegy 1300 alkalmazottat foglalkoztat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását