2024. április 18. - Andrea, Ilma

Zöldebb lesz a Nemzeti Múzeum

2016. július elsejétől nem parkolhatnak autók a Múzeumkertben, azaz a Nemzeti Múzeumot körülölelő park ismét teljes egészében a látogatóké.
2016. július 28. csütörtök 12:31 - HírExtra
 Az intézmény új főigazgatójának, Varga Benedeknek az első számú intézkedése jelképes: az elkövetkezendő időszakban a kormányzat támogatásával egyre több olyan beruházás valósulhat meg, amelynek köszönhetően a VIII. kerület szívében érezhetően növekedik a zöldfelület aránya.

„A Múzeumkert mint történeti közpark átfogó, a hagyományt sokoldalú fejlesztési eszközök segítségével szolgáló rehabilitációja” tárgyú ötletpályázat résztvevőinek a héten, július 18-ig kellett postára adniuk terveiket. Az eredményhirdetésre, a díjak átadására 2016. augusztus 29-én 11 órakor kerül sor. A pályázat rendkívül időszerű, hiszen az utóbbi évtizedekben a Magyar Nemzeti Múzeum kertje különféle beavatkozások nyomán elveszítette egységes arculatát. A múzeumépület felújítása után mind sürgetőbbé vált a kertrekonstrukció.

A pályázati kiírás alapkoncepciója szerint a XIX. századi épített környezetbe simuló, ahhoz illeszkedő tervekre van szükség, amely az ún. történeti kert, a Petz Ármin-féle angol-kert felidézését jelenti. A rekonstrukció tartalmilag legfontosabb feladata a növényzet megújítása, amely mellett a Múzeumkert pihenő, rekreációs jellegét meg kell őrizni, illetve sokszínűbbé kell tenni. A Kertészház a főépülettel harmonizáló klasszicista megjelenésével éppúgy megőrzendő érték, mint a szobrok, amelyek meghatározzák a hely különleges hangulatát.

A józsefvárosi Palotanegyed zöldfelületeire is hatással lesznek azok a tervek, amelyeket a 2016. július 21-én a Magyar Közlönyben megjelent határozat is támogat. Eszerint a Magyar Rádió volt épületegyütteséből a Pollack Mihály téri Károlyi-palota, az Esterházy-palota (a rádió Márványtermeként ismert) valamint a Bródy Sándor utcában található Stúdiópalota hasznosítását átgondolva szeptember 30-ig kell elkészülnie az „Új Nemzeti Múzeum” koncepciójának.

Ugyaneddig kell dönteni a Pollack Mihály térre néző rádió-irodaépület és -üzemépület lebontásához szükséges intézkedésekről is. Ez utóbbiak ugyancsak a zöldfelületek bővülését jelentik majd, összhangban a kormányhatározattal. A tervek középpontjában a Múzeumkert és a Pollack Mihály téri paloták mögötti terület parkosítása, fák telepítése, a közönség felé forduló, modern Magyar Nemzeti Múzeum megteremtése áll. A Múzeumkert fáit semmilyen veszély nem fenyegeti, a Magyar Nemzeti Múzeum régi és új épületei körül gondozott, dús kertek és fák fogják várni a látogatókat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását