2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Komoly károkat okoz a terjedő LSD

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetéhez (FAO) hasonlóan, folyamatosan figyelemmel kíséri a bőrcsomósodáskór (LSD) európai terjedését. A hazai állategészségügyi hatóság felkészült a jelentős gazdasági kárral járó betegség magyarországi megjelenésére. Emellett Bognár Lajos, országos főállatorvos egyeztetéseket folytat az Európai Unió szakmai fórumaival a megelőző vakcinázás engedélyeztetése érdekében. A betegség gyors terjedésében lényeges szerepe van az illegális állatszállításoknak is, ezért kulcsfontosságú, hogy az állattartók betartsák az általános járványvédelmi előírásokat.
2016. július 27. szerda 15:45 - HírExtra


Az LSD rendkívül gyorsan terjed. Európában 2015 második felében jelent meg először Görögországban, majd idén áprilisban Bulgáriában, ahol mintegy 2 hónap alatt az ország fele fertőzötté vált. A járvány azóta Koszovót, Albániát, Montenegrót és Szerbiát is elérte. Magyarország déli határától jelenleg mintegy 230 km-re van. A gyors terjedésben fontos szerepe van az illegális állatszállításoknak is.

Az emberre nem veszélyes betegség rendkívül nagy gazdasági kárt okoz, mivel az érvényes előírások szerint a fertőzött állományban lévő összes fogékony állatot haladéktalanul le kell ölni, húsuk pedig nem felhasználható. Az LSD hazai megjelenése exporttevékenységünkre is hatással lesz: a fertőzött régiók korlátozás alá kerülnek, az ún. harmadik országok pedig várhatóan leállítják majd az országunkkal folytatott szarvasmarha kereskedelmet.

Kiemelten fontos a betegség behurcolásának és terjedésének megakadályozása. Ennek sikere a fogékony állatokat tartó telepeken a járványvédelmi előírások szigorú betartásán nyugszik. Mivel a betegséget elsősorban a legyek és a tünetmentes állatok terjesztik, ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók csak ismert helyről vigyenek állatot a telepekre, valamint a szállítójárműveket különösen tisztán és lehetőleg rovarmentesen tartsák.

A betegség elleni védekezés leghatékonyabb módja az állatok oltása, vészvakcinázás, illetve megelőző vakcinázás formájában. Az EU-s szabályozás szerint a megelőző vakcinázás alkalmazása jelenleg tilos, ezért Bognár Lajos országos főállatorvos egyeztetéseket folytat az EU érintett szakmai fórumaival annak engedélyezése érdekében. A kezdeményezést számos más EU-s tagállam (például Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia) is támogatja.

A hatóság rendelkezésére álló eszközök tehát jelenleg az ún. vészvakcinázási program, valamint a betegséggel érintett állományok felszámolása. Ezzel együtt azonban már életbe lépnek a gazdasági kárt jelentő korlátozások is, ezért különösen fontos az állattartók részéről a járványvédelmi előírások betartása a megelőzés során.

A NÉBIH folyamatosan figyelemmel kíséri a betegség terjedését és felkészült a szükséges intézkedések megtételére, többek között mintegy 600 000 adag vakcina beszerzése van folyamatban. 
 

A bőrcsomósodáskórról

A szarvasmarhákat és bivalyokat érintő bőrcsomósodáskórt vírus okozza és főleg vérrel táplálkozó ízeltlábúak (legyek, szúnyogok, esetenként kullancsok stb.) terjesztik. Nevét a megbetegedett állatok fején, nyakán, hátán, lábain, tőgyén, valamint a farok tájékon lévő bőrfelületen megjelenő 2-5 cm-es csomókról kapta. Az emberre sem a fertőzött állat, sem az abból származó élelmiszer nem jelent veszélyt, viszont a betegség megjelenése rendkívül súlyos gazdasági károkat okozhat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását