2024. március 29. - Auguszta
Elton John és Lee Hall világhírű sikerdarabja sztárszereposztásban mutatkozik be az Operában július 29-én. A Billy Elliot – a Musical Szirtes Tamás rendezésében hatalmas nyári szériában: 29 előadással, estéről estére 185 közreműködővel várja a közönséget.
2016. július 27. szerda 08:34 - HírExtra
Az Opera – melynek műsorán nagyoperettek már szerepeltek – története során először tűzött műsorára musicalt azzal a küldetéssel, hogy a Magyar Nemzeti Balett utánpótlásának biztosítása érdekében a családok figyelmét a balettművészi pálya és a balettképzés felé fordítsa. Billy Elliot története erről mesél, ezért megy majd a musical az Opera színhazaiban, ezért táncolnak benne az Opera balettegyüttesének művészei is.

Az Opera történetének első saját nyári sorozatában minden egyes előadás 185 ember összehangolt munkájával valósul meg, a művészi apparátus mögött 77 főnyi műszaki személyzet áll, ennél azonban még nagyobb létszámú stáb próbálta be a produkciót a hármas szereposztás miatt. A hatalmas nemzetközi sikernek örvendő musical főszerepeiben Stohl András, Németh Kristóf, Tóth Sándor, Bencze Ilona, Csákányi Eszter, Hűvösvölgyi Ildikó, Auksz Éva, Gallusz Nikolett és Ladinek Judit is színpadra lép az Operaházban.

A dalszínház tavaly februárban jelentette be, hogy műsorra tűzi a Grammy-díjas Elton John és Lee Hall musicaljét, amely a bemutató évében 4 kategóriában is elnyerte az Olivier-díjat, a legrangosabb brit színházi elismerést, Amerikában pedig tíz kategóriában lett Tony-díjas Broadway-produkció. A musicalt a 2005-ös premier óta több mint 5 millió néző látta Londonban, világszerte pedig 11 millióan.

Az Opera első musicalbemutatóját Magyarország vezető színházi és zenei szakemberei készítették elő. Rendezője Szirtes Tamás Kossuth- és Jászai-díjas művész, a műfaj hazai éllovasa, aki többek közt a Jézus Krisztus Szupersztárt és a Mary Poppinst is színre vitte. A zenei felkészítésért Köteles Géza karmester felel, a darab másik dirigense Silló István lesz.

Giga LED

Koreográfusként Tihanyi Ákos jegyzi a produkciót, a szteppkoreográfus Szikora Boglárka. A díszlet Szlávik István, a jelmezek pedig Kovács Yvette Alida tervei alapján készültek a hazai non replica változathoz, amely teljes szabadságot enged valamennyi alkotónak.

A színpadi tér meghatározó eleme egy hatalmas LED-fal lesz, melynek vetített képei az atmoszférateremtést segítik, a második felvonásban pedig különleges reptetéstechnikával emelkedik 9-10 méter magasságba a címszereplő. A reptetés speciális eszközigényéhez a hevedereket Amerikából szerezték be, ugyanakkor az emberi tényezőn áll vagy bukik a mutatvány, mert ellensúlyok segítségével két szakember mozgatja majd Billyt a levegőben.

A Billy Elliot – a Musical című zenés színpadi produkció a három Oscar-díjra is jelölt Billy Elliot című film történetére épül, amely egy szegény sorba született tehetséges kisfiúról szól, akinek családja hallani sem akar arról, hogy egy általuk ismeretlen terepre, a balettszínpadra lépjen.

Hosszú gyermekcasting


A sokoldalú színpadi tehetséget igénylő gyermekfőszerepekre castingot hirdettek, amely 2015. március 7-én indult. Az első kör után tizennyolc kisfiú kezdhette el a felkészítő időszakot, amit több vizsga követett – az utolsó csaknem egy év múlva, amelyre kilencen maradtak versenyben, közülük többen a Magyar Táncművészeti Főiskola, valamint a Madách Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola növendékei: ők játszanak majd a hármas szereposztásban.

A gyermekszínészek a különleges produkcióhoz klasszikus balett, sztepptánc, modern tánc, musicaltánc, színészmesterség, beszédtechnika, hangképzés, magánének kurzusokat látogattak, tanáraik közt sok más művész mellett Toldy Mária is segítette a felkészülést, a táncelemek betanítását a Madách Táncművészeti Iskola tanárai vezették. A felnőtt színművészek és táncosok ugyancsak casting útján nyerték el a főszerepeket, áprilistól a zenei anyagot tanulták, ezt követte a 13 hetes közös próbaidőszak, amelynek második harmadától a legbonyolultabb nagyképeket sajátították el a szereplők, ezután következett a prózai részek kidolgozása.

Az Opera vezetése abban bízik, hogy a musical népszerűsége itthon ugyanúgy szárnyal majd, mint Angliában és Amerikában, emellett beteljesíti azt a különleges küldetést is, hogy témája által a klasszikus balett műfajára is ráirányítja a figyelmet, különösképp a felnövekvő generációkét. A hatalmas apparátussal megvalósuló produkcióban a Magyar Nemzeti Balett szólistái is közreműködnek.
Forrás: opera
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását