2024. április 19. - Emma

Jó hír a gyerekülésekről

Gyakorlatilag kiszorultak a balesetveszélyes, engedély nélküli és rossz minőségű gyermekülések a piacról, derült ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság országos ellenőrző akciója után.
2016. július 19. kedd 11:04 - HírExtra
 A feltárt kisebb szabálytalanságok döntő többségében nem a gyermekülések minőségét érintették, jellemzően a magyar nyelvű kezelési, illetve beszerelési útmutatók hiányoztak.
A Nemzeti Közlekedési Hatóság július 4-8. között tartotta a „Személygépkocsis Műszaki Biztonság Hete” elnevezésű országos akciót, amely két területet érintett. A megyei, fővárosi kormányhivatalok munkatársai az egész országban közúti ellenőrzéseken vizsgálták meg a gépkocsik fékrendszerének műszaki állapotát, a fékfolyadék megfelelőségét, továbbá néhány helyszínen mobil vizsgálóállomás segítségével a fékhatást is. Az ellenőrzés kiterjedt a biztonsági övek, rögzítési pontok állapotának, és a mechanikus övfeszítő működőképességének, illetve a légzsákok visszajelző lámpáinak ellenőrzésére is.

A Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal szakemberei a megyei, illetve fővárosi kormányhivatal műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztályának munkatársaival együttműködve 5915 személygépkocsit állítottak meg, ezek közül 407-ről, azaz nagyjából minden tizenötödik gépjárműről derült ki, hogy nem megfelelő műszaki állapotban közlekedik.

Az akció másik fontos területe a gyerekülések ellenőrzése volt, amit az árusító helyeken, boltokban, kereskedőknél, forgalmazóknál ellenőriztek a szakemberek. A Nemzeti Közlekedési Hatóság számára kiemelten fontos a gyermekbiztonság kérdése a közlekedésben, hiszen a gyermekek sokkal védtelenebbek a balesetekkel szemben. A kellő odafigyeléssel kiválasztott és helyesen használt gyermekbiztonsági rendszerekkel a legtöbb tragédia megelőzhető.

Ilyenkor vannak a balesetek

„Nem véletlenül időzítettük az ellenőrzést júliusra, hiszen a statisztikák szerint a gyermekbalesetek egyharmada a nyári szünet alatt történik, vagyis az adatok egyértelműen arra ösztönzik a közlekedési hatóságot, hogy lehetőségeit kihasználva tegyen a közlekedésbiztonsági helyzet javításáért” – indokolta az akció fontosságát Kovács Tamás, a Jármű Főosztály vezetője. Közúti közlekedési balesetben évente 1500 gyermekek sérül meg, valamint a közlekedési baleset a gyermekhalálozások legfőbb oka.

„A biztonsági övek és a gyermekülések használata 50-70 százalékkal csökkentheti a halálos sérülések kockázatát. Elszomorító adat, hogy Európában a gyermeket autóval szállítók 70 százaléka nem használja megfelelően a gyermekülést, így még a legbiztonságosabb rendszer sem ér sokat, sőt, egyenesen veszélyessé válhat egy baleset során. A gyermeküléseket nem szabályszerűen használók elsöprő többsége rosszul rögzíti az utastérben a gyermekülést” – emelte ki a leggyakoribb hibát Kovács Tamás.

A kulcs az "E"

Az előírások szerint csak „E” jóváhagyási jellel ellátott gyereküléseket szabad árusítani, forgalmazni, ráadásul az sem mindegy, hogy az előírás melyik verziója szerint jóváhagyott az ülés. A vásárló a megfelelősséget a gyermekülés alján vagy hátoldalán fellelhető narancssárga címke alapján tudja ellenőrizni. „A címkén található adatok megkönnyítik a jó méretű gyermekülés kiválasztását is” – folytatta Kovács Tamás, aki elmondta: az előírások szerint 3 évesnél fiatalabb, vagy 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket (függetlenül attól, hogy hány éves) testsúlya szerinti gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni.

Megnyugtató fejlemény, hogy az országosan 210 árusítóhelyen lebonyolított ellenőrzésen elenyésző számú engedély nélküli vagy rossz minőségű, feladatát ellátni képtelen gyermeküléssel találkoztak a szakemberek. A feltárt szabálytalanságok döntő többsége sem  gyerekülések minőségére vonatkoztak, hanem a magyar nyelvű kezelési, illetve a beszerelési útmutatók hiányoztak.

Borhy Zsolt, egy budapesti bababolt tulajdonosa az ellenőrzés kapcsán elmondta, forgalmazóként látja, milyen dilemmák elé állítja a szülőket a vásárlás. „Az eredmények számunkra is megnyugtatóak, hiszen számunkra is legfontosabb a gyerekek biztonsága, és az, hogy a minőség mindenhol kövesse az előírásokat. Javaslom minden szülőnek, hogy szakboltban vásároljanak gyermekülést” – ajánlotta a boltvezető.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását