2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tovább építik az autópályákat a horvátok

A Horvát Utak vállalat a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére Eszék-Baranya megyében az idén 80 millió kunát (3,5 milliárd forint) tervez befektetni, és folytatódik az észak-déli európai közlekedési folyosó, az úgynevezett korridor 5C építése is - jelentette be Oleg Butkovic ügyvezető tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter.
2016. július 11. hétfő 11:11 - HírExtra

 

    A tárcavezető kiemelte: a korridor 5C autópálya horvátországi szakaszán nem álltak le a munkálatok. A Dráva folyóra tervezett híd megépítése szeptemberre befejeződik, és a hidat az eszéki csatlakozási csomóponttal összekötő útszakasz is tovább épül.

    Butkovic arról is beszélt, hogy a jövő héten a bosznia-hercegovinai kormánnyal aláírják a szerződést a Száva folyóra tervezett híd megépítéséről. A horvát autópálya-beruházásokat kezelő vállalat (HAC) még tavaly márciusban átadta a forgalomnak a Horvátországot Bosznia-Hercegovinával összekötő A5-ös (Pélmonostor-Eszék-boszniai országhatár) autópálya fennmaradó, 3,2 kilométeres szakaszát a Sredanci csatlakozási csomóponttól a boszniai határig tartó Svilaj csomópontig. A határon átkeléshez azonban szükség van a Száva folyóra tervezett hídra (az 5C folyosó boszniai részéből egy kilométer sem készült még el).

    A Pélmonostor (Beli Manastir) - Dráva-híd (Eszék) közötti autópálya-szakaszra ugyanakkor már nem jutott pénzt. A miniszter szerint az egyedüli megoldás, ha a HAC Magyarországgal közösen próbál uniós finanszírozást szerezni a Dráva híd - Mohács autópálya-szakasz megépítésére az EU operatív programjának 2014-2020-as támogatásából, így az Pélmonostor helyett a magyar határig húzódhatna majd, ameddig Magyarország már megépítette az autópályát.

    A HAC még tavaly májusban megsemmisítette a Pélmonostor - Dráva-híd közötti autópálya-szakasz megépítésére kiírt kivitelezői pályázatát, mert nem akarta megkockáztatni, hogy a munkálatok késése miatt veszélybe kerüljön az európai uniós alapokból való finanszírozás lehetősége, és a projekt teljes költsége így a vállalatra szálljon át.

    A HAC az adósságai miatt nem tud hitelt felvenni, ezért csak Magyarországgal közösen tudná megépíteni az említett autópálya-szakaszt, amely a tervek szerint Budapestről indul és Szarajevón keresztül Plocéig tart majd - mondta a miniszter.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását