2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Különleges lelet

Egy Délkelet-Ázsiából Japánba vezető migrációs útvonalra utalnak azok az Okinava prefektúrában feltárt emberi maradványok, amelyek a szigetországban talált legrégebbi őskőkori leletek közé tartoznak.
2016. július 5. kedd 10:35 - HírExtra

 

    A szakemberek legutóbb négy, viszonylag jó állapotban lévő koponyára bukkantak a lelőhelyen. A tokiói Nemzeti Természeti és Tudományos Múzeum kutatói digitális technológiával készülnek rekonstruálni az ősemberek arcát a koponyájuk alapján - olvasható az Aszahi Simbun című japán napilap internetes oldalán.

    A szakemberek szerint az Isigaki szigetén lévő Siraho Saonetabaru barlang területén talált emberi maradványok az eddigi legátfogóbb pillanatfelvételt nyújtják a több mint 20 ezer évvel ezelőtti "őskőkori Japánról". A munkálatokban az Okinava prefektúrabeli Régészeti Központ munkatársai is részt vesznek.

    A tucatnyi emberi maradvány között egy komplett csontvázat is találtak, ami azt sugallja, hogy a barlang - amely ma már az Isigaki repülőtéri komplexum része -, egykor temetkezési hely volt. A területen se kőeszközöket, se a mindennapi életre utaló egyéb tárgyakat nem találtak.

26 ezer évesek

    A radiokarbonos kormeghatározás egyik eredménye azt sugallja, hogy a maradványok 26 ezer évesek, ami azt jelenti, hogy a Japánban feltárt legrégebbi őskőkori leletek közé tartoznak.

    A csontok DNS-elemzése olyan genetikai sajátosságokat mutatott ki, amelyek gyakoriak a Japántól délre eső területeken. Ezek az eredmények és a digitális arcrekonstrukció segíthet a kutatóknak feltérképezni az egyik útvonalat, amelyen keresztül az ember eljuthatott a japán szigetvilágba.

    "Ez egy értékes eredmény, amely magában rejti annak a lehetőségét, hogy az egyik útvonal, amelyen az ember eljutott Délkelet-Ázsiából Japánba, keresztülhaladt Isigaki szigetén" - mondta Nakaza Hiszajosi, az okinavai központ munkatársa.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását