2024. március 29. - Auguszta

Eltörölték a szigorú abortusztörvényt

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi Legfelső Bíróság semmisnek mondta ki hétfőn a Texas államban érvényben lévő, szigorított abortusztörvényt.
2016. június 28. kedd 12:38 - HírExtra

 

    A testület döntését az abortusz jogának védelmezői győzelemként ünneplik a Legfelső Bíróság washingtoni épülete előtti demonstráción. Az első kommentárok pedig az elmúlt húsz év egyik legjelentősebb döntésének minősítik. A döntést 5:3 arányban hozták meg a bírák, kiszivárgott információk szerint Clarence Thomas konzervatív bíró a lemondását fontolgatja.

    A törvény, amelyet 2013-ban az állam republikánus kormányzója a nők egészségének védelmére hivatkozva terjesztett elő, nagyon kevés esetben engedélyezte az abortuszt, és szigorú feltételeket támasztott az abortuszklinikákkal szemben. Az ilyen klinikák mintegy fele azóta be is zárt.

    A Legfelső Bíróság írásban is közzétett döntése leszögezi: a törvény olyan súlyos terheket rótt az abortuszklinikákra, melyek nem állnak arányban azokkal az egészségügyi előnyökkel, melyeket el szeretnének érni. Emellett a bíróság úgy foglalt állást, hogy a texasi jogszabály aránytalanul megnehezíti, hogy a nők élhessenek az abortuszhoz fűződő jogukkal, amely az 1973-ban született, úgynevezett Roe kontra Wade ügyben született precedensből fakad, s amely gyakorlatilag biztosítja a nők abortuszhoz való jogát.

    Miután a legfelső bíróság döntése országos jogi precedenst teremt, így a texasi abortusztörvény megsemmisítése várhatóan a más államokban érvényben lévő, szigorú abortusztörvények végét is jelenti.

    Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje azonnal üdvözölte a döntést, a közösségi médiában úgy fogalmazott: "a döntés győzelem a nők számára Texasban és egész Amerikában. A biztonságos abortusz jogát biztosítani kell, nem csak papíron, hanem a valóságban is".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását