2024. április 16. - Csongor

A Balatonon elfogytak a sláger-ingatlanok

Miközben a Balatonon az úgynevezett sláger ingatlanok iránt továbbra is jelentős kereslet mutatkozik, és emelkednek is ezek esetében az árak, addig a Velencei-tó ingatlanpiaca kicsit más, nyugodtabb képet mutat.
2016. június 21. kedd 09:26 - HírExtra
De a jelek alapján úgy tűnik, hogy hamarosan utóbbit is fel fogják fedezni maguknak a budapesti vevők.

Mivel elérkezett a nyár, itt az ideje áttekinteni a legfontosabb hazai nyaralóövezetek ingatlanpiacát, azaz a Balatonét és a Velencei-tóét. Előbbinél már érezhető a nyár elején megszokott, növekvő érdeklődés, bár az igazi “roham” majd csak 3-4 hét múlva várható - jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője. A Velencei-tó esetében viszont érdemes tudni, hogy a szezon nem korlátozódik a tágabb üdülési időszakra, vagyis a nyári, kora őszi hónapokra, hanem jellemzően a tavasz és az ősz számít a legforgalmasabbnak - hívta fel a figyelmet dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának vezetője.

Elfogytak a sláger-ingatlanok a Balatonon


A Balatonon a tavalyi lendületes növekedés után idén továbbra is erősen bővül a kereslet, és Krausz Gábor szerint nehéz most az igényeket kiszolgálni, mivel a legtöbben az úgynevezett sláger-termékeket keresik az ingatlanpiacon, ezek száma azonban korlátozott. Hogy mik ezek a sláger-ingatlanok? Az olcsó, önálló nyaralók a 10-20 millió forint közötti ársávban, a nappali plusz két hálószobás lakások a part mentén 20-40 millió forintért, valamint a belvárosi ingatlanok 14 millió forintig. Emellett jelentős igény mutatkozik még a 6-9 millió forintért megvásárolható építési telkek iránt is - tette hozzá a szakértő.

Ezeket az ingatlanokat elsősorban Siófok-Zamárdi, Balatonfüred és Keszthely-Hévíz környékén keresik leginkább az érdeklődők, akik többnyire saját használatra vásárolnának, de azért befektetők is akadnak közöttük szép számmal. A befektetők aránya mintegy 35 százalék, viszont megjelentek új szereplőként a nyugat-európai vásárlók. Utóbbiak a békésebb hangulat és a politika miatt választják most a Balatont, és habár tömegesnek nem nevezhető a jelenlétük az ingatlanpiacon, azért 10-15 hazai érdeklődőre jut egy-egy külföldi vevő is - mondta Krausz Gábor.

Ahogy a kereslet, úgy az árak is lendületesen emelkednek. A kis belvárosi lakások - akár tégla, akár panel - árai 10-15 százalékkal nőttek egy év alatt, míg a partmenti társasházi lakások négyzetméterára a tavalyi év elején jellemző 400-420 ezer forintos szintről 480-500 ezer forintra kúszott fel. És ezek még nem is közvetlen vízparti ingatlanok - hangsúlyozta a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője, hiszen mint mondta: ezeknél az árak elérik a négyetméterenkénti 600-750 ezer forintos szintet is.

Természetesen itt csak átlagárakról van szó, sokat számít az ingatlanok felszereltsége, műszaki háttere, és persze leginkább az elhelyezkedésük. Utóbbira jó példa, hogy a panorámás és panoráma nélküli ingatlanok közötti árkülönbség mintegy 200 ezer forintot tesz ki négyzetméterenként, ami egy 50 négyzetméter körül ingatlannál már 10 millió forintos árkülönbséget is jelenthet.

A Velencei-tónál bérlakásokra lenne igény

A Velencei-tónál kicsit más a helyzet, de mostanra ott is egyensúlyba került a kereslet és a kínálat a kínálati túlsúly hosszú időszaka után. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évben mintegy 10-20 százalékkal emelkedtek az árak - jelezte Kovács Csaba, akinek tapasztalatai szerint a legnagyobb igény jelenleg a 10 millió forintnál olcsóbb lakásokra és apartmanokra, valamint a 10-20 millió forint közötti ársávba eső családi házakra mutatkozik. Ez az ár átlagosan 150-160 ezer forintos négyzetméterárakat jelent.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre a tónál nem jelentkeztek még befektetői célú vásárolások, pedig tapasztalatai szerint az érdeklődők részéről kialakult egy jelentős igény a bérelhető ingatlanok iránt, melyet most nem is tudnak kielégíteni. Véleménye szerint, aki most befektetési célzattal vásárolna ingatlant a Velecei-tónál, az gond nélkül bérbe is tudná adni.

Jelenleg a vevők körébe nagyrészt azok tartoznak, akik már felismerték a hely szépségét és nyugalmát, és saját célra vásárolnak ingatlant. Ők elsősorban a vízparthoz közeli nyaralókat, és a 7-es úttól néhány utcányira lévő csendes lakóövezetben lévő házakat keresik.

Megindult a budapestiek kitelepülése a Velencei-tóhoz

Kovács Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy a kereslet kapcsán egy új típusú igény látszik most körvonalazódni: a fővárosból érkező lakóigény. Ennek oka szerinte a budapesti ingatlanok árának rendkívüli emelkedése, valamint az ottani kínálat szűkülése lehet.

De az is közrejátszhat az érdeklődés fokozódásában, hogy egyre többen figyelnek fel a Velencei-tó kedvező infrastrukturális helyzetére. Ez ugyanis Budapest tágabb környékét tekintve a legjobbak közé tartozik, és még nagyobb forgalom esetén is gyors bejutást tesz lehetővé a fővárosba. A modern zónázó vonattal már 40 perc alatt elérhető a 4-es metró, valamint autóval az M7-esen 20-25 perc alatt megközelíthető a városhatár - magyarázta a Balla Ingatlanirodák agárdi szakembere.

Ami a jövőt illeti, Krausz Gábor várakozásai szerint a Balatonon idén változatlanul kitart a lelkesedés, az erős kereslet, és habár augusztusban kicsit vissza szokott esni a forgalom a nyaralások miatt, az ősz eleje még jó lehet az itteni ingatlanpiacon, ha az idő is kedvező. Ugyanerre számít Kovács Csaba, aki szerint a nyár végén jelentős fellendülés várható  a Velencei-tónál is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását