2024. április 23. - Béla

Együttműködés az éghajlatváltozás miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 2016. június 6. és 8. között nemzetközi konferenciát szervezett az éghajlatváltozás témájában.
2016. június 14. kedd 18:49 - HírExtra
 A rendezvény feltárta az együttműködési lehetőségeket a kelet-közép-európai országok, illetve Norvégia kutatói és szakemberei között, előkészítve ezzel, hogy sikerrel pályázzanak a közeljövőben megjelenő európai uniós és egyéb pályázati felhívásokra. Az eseményen részt vettek az éghajlati szolgáltatások európai szintű megszervezéséért felelős Copernicus program szakemberei is. A konferencia témái felölelték az éghajlati információk előállítását, az adaptációt, az oktatást és a téma kommunikációját.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) támogatásával megrendezett háromnapos szakmai konferenciát egy sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes nyitórendezvény vezette be június 6-án. A konferencia létrejöttét több célkitűzés motiválta, melyeket az esemény szervezője, Szépszó Gabriella ismertetett röviden.

Az elmúlt években az EGT által finanszírozott Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz Program keretében számos projekt valósult meg Magyarországon; ezek eredményei azzal a céllal kerültek bemutatásra a következő három napban, hogy felhívják a résztvevők figyelmét a kiterjesztési és fejlesztési lehetőségekre. Az éghajlatváltozás és az alkalmazkodás témájában hamarosan megjelenő európai pályázati lehetőségekről a Copernicus program képviselői adtak áttekintést. A pályázati felhívásokra való sikeres jelentkezés első lépése mindig a konzorcium megalakítása, amihez elengedhetetlenek a partneri kapcsolatok és egymás céljainak megismerése.

Norvégia sokat tesz


Az EGT fő donora Norvégia, s a bilaterális együttműködések erősítése az EGT egyik alapvető célkitűzése. Ugyanakkor a workshop lehetőséget adott nemcsak a két-, de a többoldalú kapcsolatok építésére is a témában, ugyanis Norvégia mellett több résztvevő érkezett Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából.

Nyitóbeszédében Arild Moberg Sande, a Norvég Királyság magyarországi képviselője elmondta, hogy ugyan Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, országa mégis fontosnak tartja, hogy az EGT-n és a Norvég Alapon keresztül jelentős anyagi forrásokkal járuljon hozzá az Unió célkitűzéseihez a klímaadaptáció területén. Iványi Zsuzsanna, a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) munkatársa röviden ismertette az általuk felügyelt Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz Program legfontosabb elemeit: a klímaváltozás magyarországi hatásainak vizsgálatát szolgáló Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszert, valamint a program keretében elvégzett kapacitásfejlesztést és képzést.

Elmondta, hogy az általa képviselt szervezetnek ugyancsak fontos célkitűzése a közép- és kelet-európai térség együttműködéseinek erősítése, hiszen a REC-ben a régióból 16 ország működik együtt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, Radics Kornélia köszöntő beszédében elmondta, hogy az OMSZ intenzíven részt vett az EGT által támogatott program végrehajtásában: a Szolgálat vezetésével két nagy projekt – a klímaprojekciók fejlesztéséről szóló RCMTéR és az éghajlatváltozás kritikus infrastruktúrára és turizmusra gyakorolt hatásának vizsgálatával foglalkozó KRITéR projekt – valósult meg, valamint számos további, a program keretében zajló kutatásban biztosította a meteorológiai szakértelmet.

Az égből figyeljük

A nyitóbeszédeket követően Jean-Noël Thépaut, a Copernicus program éghajlati szolgáltatásokért felelős tevékenységének vezetője előadásban tekintette át a Copernicus szerepét. Az Európai Unió által életre hívott Copernicus program célja az éghajlati rendszer állapotának felszíni és műholdas nyomon követése, az adatok összegyűjtése, s azokon alapuló szolgáltatások fejlesztése. Ennek a hatalmas rendszernek az egyik szegmense az európai éghajlati szolgáltatások megszervezésével foglalkozik, amit az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) irányít (magyar szakemberek is részt vesznek ebben a munkában).

A múltbeli éghajlati viszonyokat légköri, felszíni és óceáni méréseken, továbbá meteorológiai analíziseken keresztül térképezik fel; a jelenlegi állapot monitorozása során a légkör összetételét is folyamatosan megfigyelik; a közeli és a távoli jövőre vonatkozóan pedig évszakos előrejelzésekből, valamint több évtizedre szóló éghajlati projekciókból álló valószínűségi előrejelző rendszert fejlesztenek. Az éghajlatváltozást leíró meteorológiai információkkal a különböző szektorok (pl. energiaszektor, mezőgazdaság, vízgazdálkodás, városi tervezés) adaptációját támogatják. Az így létrehozott adatbázis mindenki számára hozzáférhető lesz, habár helyi szintű döntések előkészítésére csak korlátozott mértékben lesz alkalmas.

A fejlesztésekre az ECMWF tendereket ír ki, s azokat a tagországokból álló különböző konzorciumok valósítják meg. Jean-Noël Thépaut felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi konzorciumok nagyrészt Európa nyugati és északi országaiból állnak, ezért kiemelten fontosnak tartja a Copernicus céljainak és feladatainak bemutatását a rendezvényen, mellyel reményeik szerint fokozhatják a pályázási kedvet a kelet-közép-európai régióban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását