2024. április 26. - Ervin

Lopott műkincseket adtak vissza

Izrael visszaadott Egyiptomnak két ellopott és Izraelben megtalált ókori műkincset az egyre javuló diplomáciai kapcsolatok jegyében - közölte a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.
2016. május 23. hétfő 09:01 - HírExtra

    Dori Gold, az izraeli külügyminisztérium igazgatója vasárnap ünnepélyesen átadott a minisztérium jeruzsálemi épületében Hazam Hajrat egyiptomi nagykövetnek két különleges, több ezer éves szarkofágfedelet, amelyet tolvajok egy Öböl-állam érintésével Egyiptomból Izraelbe csempésztek, és mintegy négy éve Kelet-Jeruzsálemben régiségbolt ellenőrzésekor foglaltak le.
    Az egyiptomi nagykövet megköszönte a műkincsek visszaszolgáltatását és reményét fejezte ki, hogy további régészeti értékek is visszajuthatnak ily módon hazájába.

    Az egykor múmiákat rejtő szarkofágok fedelének visszaadása olyan baráti gesztus, amely a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja szerint a két ország között egyre javuló diplomáciai kapcsolatokat jelképezi.

    Az egyik fából készült és festményekkel, valamint ősi hieroglifákkal díszített szarkofágfedél korát a Kr. e. 8-10., a másikét a Kr. e. 14-16. századra teszik a szakértők, akik Izraelben szénizotópos kormeghatározással vizsgálták a  műkincsek eredetiségét és korát.

    A lapnak nyilatkozó egyiptomi nagykövet nagyra értékelte, hogy a külügyminisztérium és a régészek visszajuttatják eredeti helyükre a műkincseket, de elmondta, hogy további, általa meg nem nevezett leletek találhatóak Izraelben, és Kairóban arra számítanak, hogy azokat is vissza fogják adni.

    Izrael és Egyiptom 1979-ben amerikai közvetítéssel Camp Davidban békét kötött egymással, azóta általában "hideg békeként" jellemezték kapcsolatukat, amely 2012-ben, az Iszlám Testvériség hatalomra jutása után különösen megromlott.

    Kairó a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász elleni izraeli hadjárat idején visszahívta nagykövetét Tel-Avivból, a posztot csak idén januárban töltötte be ismét egyiptomi diplomata, miután a nyugatbarát Abdel-Fattáh Esz-Szíszi lett az ország új vezetője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását