2024. április 19. - Emma

Kína nem teheti meg újra

Kína sosem engedheti meg és sosem fogja megengedni, hogy még egyszer valami hasonló történjen, mint az öt évtizede kezdődött "kulturális forradalom" - fogalmazott a Zsenmin Zsipao című központi pártlap véleményrovatának szerzője az újság keddi számában.
2016. május 17. kedd 13:41 - HírExtra

    A történelem teljes mértékben igazolta, hogy a kulturális forradalom mind elméletében, mind a gyakorlatban hibás volt, sem forradalom nem volt, sem haladást nem hozott a társadalom számára - fogalmazott a szerző. A tanulságokat sosem késő levonni - tette hozzá.

    A kulturális forradalom tíz évének és a tömegkampányt kezdeményező Mao Ce-tungnak az 1981-es párthatározatban történt értékelése "tudományos és hiteles" volt; ebben a népköztársaságot alapító Maót hibásnak, az 1966 és 1976 közötti időszakot "katasztrófának" minősítették - idézte fel az írás.

    A jegyzetíró az alkalmat megragadva a Hszi Csin-ping jelenlegi elnök-pártfőtitkár mögé való felsorakozásra buzdított, egyúttal kijelentette: a kulturális forradalom örökségét nem szabad "sem jobbról, sem balról" zavarkeltésre felhasználni.

    A Global Times című angol nyelvű napilap kedden szerkesztőségi cikket közölt, amelyben azt állítja, hogy a kínai társadalom határozottan elutasítja a kulturális forradalmat, "az évtizeden át tartó káoszt, a hatalmas katasztrófát". Úgy véli, e kérdést illetően a társadalomban sokkal inkább van konszenzus, mint egyet nem értés.

    A lap utalt arra, az 1980-as évek elejétől kínai vezetők generációi utasították el határozottan azokat az "értékeket", amelyeket a kulturális forradalom képviselt. Mint fogalmazott: "Lehetetlen, hogy egy ilyen forradalom megismétlődhessen" a mai Kínában. Az akkori eseményekből következően "senki nem fél jobban a felfordulástól és áhítja a stabilitást, mint mi" - olvasható.
    Mindkét lap szerzője szerint az országnak a kínai sajátosságú szocializmus építésének útján kell továbbhaladnia.

    A kulturális forradalom a modern kínai történelem legsötétebb fejezete, amelynek során az ország káoszba süllyedt: 36 millió embert közvetlenül politikailag üldöztek, s megbízható becslések szerint 1,5-1,8 millió ember lelte halálát a politikai tömegkampány során.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását