2024. április 20. - Tivadar

Kávé az ételben?

A kávé ideális választás egész nap, na de ebédre is? Akármennyire is meglepő, a húsételektől kezdve a macaronig számtalan izgalmas és markáns fogás készíthető el kávés fűszerezéssel vagy pácolással, csupán követnünk kell néhány alapszabályt.
2016. május 11. szerda 12:44 - HírExtra
  Segal Viktor mesterszakácstól, a Nespresso ATELIER rendezvény  gasztronómiai szakértőjétől, most megtudhattuk, hogyan lehet a tiramisun túl kávé felhasználásával pikáns fogásokat készíteni.

A kiválasztás

Kávéval való ízesítés során az első és legfontosabb lépés, hogy eldöntsük, milyen ízvilágot részesítünk előnyben: a kávé folyamatos, de lágy aromáját vagy egy egyszeri, intenzív ízélményt - ehhez mérten tudjuk eldönteni, hogy a pörkölt kávéőrleményt vagy lefőzött italt használjuk fel. Hasonlóan ez a  konyhasó és a sókristály („Fleur de sel”) viszonylatához, mindkettőt másképp célszerű alkalmazni: míg a húsétel megfőzéséhez a konyhasót használjuk, például egy steak ízvilágát fantasztikusan kiemeli egy-egy ráhelyezett sókristály robbanó élménye.

Az alapanyag

Amennyiben a lefőzést választjuk, célszerű egy rövidebb espressot/ristrettot készíteni, még ha utána esetleg hígítjuk is a kávét, mert így csak a legintenzívebb aromák jutnak az ételbe. Ezen belül is rengeteg variáció létezik: a Nespresso Grand Cru őrleményei például a lágy, gyümölcsős ízvilágtól az erős pörkölésű kávékig számtalan lehetőséget rejtenek magukban. Lágyabb ízeket érhetünk el, ha csak a kávé főzet habját, azaz a „cremaját” használjuk fel. A molekuláris gasztronómiából ismert kávékaviárok készítése is érdekes pluszt adhat az ételeinkhez, persze ez némi „szaktudást” és speciális anyagok beszerzését igényli. 

A fűszerezés

A kávé tökéletesen megállja a helyét önálló fűszerként is. Az erős, intenzív íze miatt fontos odafigyelni a mennyiségre: inkább keveset használjunk belőle a főzés legvégén, így a szükséges mértékben élvezhetjük a kesernyés eszenciát. Hasonlóan az öltözködéshez, itt is „a kevesebb több” mottó legyen a mérvadó, hiszen a kávé akkor lesz tökéletes fűszer, ha hozzájárul a falatok ízéhez, nem pedig elnyomja azt. Ne felejtsük el, hogy nem a kávé dominanciája a lényeg, hanem a harmónia. Bár egy desszert esetén indokolt lehet, hogy a kávé íze megmaradjon a szánkban, de a legtöbb esetben inkább csak egy apró felhangot szeretnénk érezni.

Az intenzitás

Desszert mellett és desszertbe is egyaránt tökéletes a kávé. A karakteres ízvilága megállja a helyét a krémekben, a szószokban, de akár a piskótában is. Már elkészítés előtt érdemes eldönteni, melyik a fontosabb: a kávé markáns íze vagy lágy aromája, eszerint válasszuk ki, hogy a sütemény tésztájába vagy a krémbe használjuk fel. Hasonlóan a fahéjhoz és a szegfűszeghez, a kávé is hajlamos rendkívül dominálni a többi ízen, így ne essünk abba a hibába, hogy a sütemény íze elveszik a kávé miatt.

A párosítás

Egy jól megtervezett párosítás örök élmény marad. A kávéban való pácolás erre egy tökéletes példa: az erőteljes húsoknak markáns ízt ad, egy teljesen új ízvilágot bemutatva. Az extrém fogások szépsége, hogy váratlan kombinációk teljesen új lehetőségeket tárnak fel: például egy görögdinnyés paradicsomsaláta meglepően lágy, de karakteres fogást jelent. Ugyanígy, a kávé felhasználása a párolástól a kaviárokig számtalan lehetőséget foglal magába: egyedül azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a kávé itt a kiemelt fogásból hozza ki a maximumot – nem pedig fordítva.  

Ha pedig készen vannak az ételek, ne feledkezzünk meg a vacsora örök kísérőiről: egy jól megválasztott pohár bor vagy egy Nespresso Grand Cru őrlemény minden fogást tökéletesen kiegészít. További tippek pedig a legprofibbaktól leshetők el, hiszen a magas gasztronómia legnagyobb sztárjai fognak megmérkőzni a Bocuse d’Or keretében, ahol a Nespresso hivatalos kávépartnerként lesz jelen.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását