2024. március 29. - Auguszta

Csatlakoznak a lettek is

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamai szerdán meghívták soraikba Lettországot, amely három évig tartó tárgyalások után 35. országként június 2-án csatlakozik hivatalosan a párizsi székhelyű nemzetközi szervezethez.
2016. május 11. szerda 15:08 - HírExtra

    A függetlenségét 1991-ben visszanyerő Lettország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz és 2014. január 1. óta tagja az euróövezetnek.

    Az OECD végrehajtó szerve, a tanács szerdai ülésén hagyta jóvá a balti köztársaság csatlakozását.

    Ángel Gurría, az OECD főtitkára üdvözölte Lettország felvételét a tagállamok közé. "Észtország már 2010 óta tagja az OECD-nek, Lettország most lép be, Litvánia pedig csatlakozási tárgyalásokat folytat, így az OECD sokkal jobban kapcsolódik a balti térséghez" - fogalmazott Gurría, rámutatva, hogy a gazdasági és pénzügyi válság kiemelte az országok közötti együttműködés szükségességét a gazdasági növekedés és bizalom helyreállítására alkalmas politikai válaszok kidolgozásában.
  
  Lettország nemrégiben teljesítette a tagság elnyeréséhez szükséges utolsó követelményt is, amikor intézkedéseket tett a pénzintézeteiben folyó pénzmosás visszaszorítására. A Lettországban bejegyzett 26 kereskedelmi bank fele alapvetően orosz vagy más volt szovjet köztársaságokból származó ügyfeleket szolgált ki. Egyes pénzintézeteket összefüggésbe hoztak a Magnyitszkij-üggyel és a Moldovától ellopott egymilliárd dollárral is. Egy bankot be is zártak márciusban pénzmosási vádak miatt.

    Az OECD Litvánia mellett csatlakozási tárgyalásokat folytat Kolumbiával és Costa Ricával is, valamint erősíti együttműködését a nagy feltörekvő gazdaságokkal, köztük Brazíliával, Indiával, Indonéziával, Kínával és a Dél-afrikai Köztársasággal. Külön országspecifikus program működik Kazahsztán, Marokkó és Peru esetében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását